Søk

Kategorier

oktober 2016
M T O T F L S
« sep   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Fengslet uigurisk professor fikk menneskerettighetspris

tohti4Den kjente uiguriske professoren og samfunnskritikeren Ilham Tohti ble i september 2014 dømt til livsvarig fengsel av en kinesisk domstol etter å ha blitt kjent skyldig i separatisme. Nå har den uiguriske professoren fått den ettertraktede Martin Ennals-prisen, en menneskerettighetspris som Amnesty International, Human Rights Watch og åtte andre menneskerettighetsgrupper står bak. Prisseremonien fant nylig sted i Geneve, selvsagt uten at vinneren kunne være til stede.

Rettssaken mot Tohti varte i to dager, og dommen ble sterkt kritisert av en rekke vestlige regjeringer, samt EU. I januar i år leverte hundrevis av akademikere inn et opprop der de ba om at han settes fri.

I begrunnelsen for tildelingen heter det at Tohti har forsøkt å skape forsoning ved å kaste lys over undertrykkende kinesisk politikk og lidelsene den fører til for den uiguriske befolkningen, skriver Dagen. «Han er fortsatt en stemme som taler for moderasjon og forsoning til tross for hvordan han blir behandlet», skriver organisasjonene.

Tohti underviste i økonomi ved Minzu-universitetet i Beijing, som er spesielt tilpasset Kinas minoriteter. Han har vært en frittalende kritiker av kinesiske myndigheter og politikken de fører mot den muslimske befolkningen i regionen Xinjiang helt vest i Kina. Tohti avviser anklagene om at han har oppfordret til separatisme og vold.

Dette er langt fra første gang at den uiguriske menneskerettighetsaktivisten mottar priser. Mens han satt i varetekt ble han tildelt 2014 PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write Award av den amerikanske forfatterforeningen.  «Vi er spesielt opptatt av at myndighetene bruker Tohtis hjemmeside, Uighur Online, som et påskudd for å forfølge ham. Tohti stiftet Uighur Online med den uttrykkelige formål å fremme forståelse mellom uigurer og kinesere, og han har aldri tatt til orde for vold eller fremmet en politisk agenda», uttalte den amerikanske PEN-foreningen da den ga Tohti sin frihetspris.

PEN American Center påpekte at menneskerettigheter er av interesse for alle folk, uavhengig av landegrenser, og ytringsfriheten er en grunnleggende menneskerett anerkjent både etter folkeretten og av den kinesiske grunnloven.

Senere fikk den fengslete uiguriske professoren også en journalistpris fra en tyrkisk journalistorganisasjon, «The Bartın Province Journalists Association and International Journalism Association For Turkic-Speaking Countries». Denne prisen kalles kalles «Ismail Gaspirali Turkic World Freedom Award.» Ismail Gaspirali, som døde i 1914, var en intellektuelle, lærd, forlegger og politikere fra Krim. Han var en av de første muslimske intellektuelle i det russiske imperiet som innså behovet for utdanning og kulturelle reformer og modernisering av tyrkiske og islamske samfunn, skrev Radio Free Asia da Tohti fikk prisen.

Professoren Ilham Tohti kom i flere år før han ble fengslet med åpen og konstruktiv kritikk av de kinesiske myndighetenes politikk i forhold til den uiguriske minoriteten i det okkuperte Øst Turkistan, blant annet i form av et åpent brev til de kinesiske myndighetene.

8 comments to Fengslet uigurisk professor fikk menneskerettighetspris

 • Jan Hårstad

  Pentagon-Nato plan. Helt siden Obama erklærte Pivot til Asia og sendte Stillehavsflåten helt opp i fjæresteinene til Kina,har Nato/USA sett det slik at det svakeste punkt i Kinas forsvar var Zianjang med militante islamistiske uighurer.
  NatoTyrkia har derfor nedlagt mye penger og arbeid i å frakte uighur-jihadister inn i Syriakrigen,trent på forhånd i Tyrkia.
  Det har lenge vært kjent at Uighurene har hatt et eget bokvartal i Raqqa,ganske mange hundre.
  En av grunnene til at Kina kommer inn i Syriakonflikten er å få knekket uighur-jihadismen før den kommer tilbake til Kina.
  Så langt har Frie Ytringer skrevet enøyd romantisk om seperasjons-bevegelsen i Kina. Det er lurt å pusse det andre brilleglasset også: Vestens støtte til Uighurene er en krigsstrategi for å senke Kina for the new world order.

  • Jan: siste setningen kan jeg vel ikke slutte meg til, siden jeg aldri har trodd på teorien om «New world order». Men det andre du skriver har du sikkert en del rett. Det har over de siste ti årene foregått en radikalisering blant et lite mindretall av den uiguriske befolkningen, men det er mer enn nok til å skape flere terrorister som har slått til flere ganger med brutale midler. Det har nettopp vært denne utviklingen som de uiguriske lederne og menneskerettighetsforkjemperne har advart imot, spesielt gjelder det Tohti, som har fryktet økt terror og radikalisering dersom undertrykkelsen av uigurene vedvarte. Han fikk dessverre rett.
   Også den toneangivende uiguriske eksilorganisasjonen World Uyghur Congress, ledet av Raftoprisvinneren Rabiya Kadeer, har advart mot det samme, og samtidig tatt sterkt avstand fra enhver form for vold eller terror. De arbeider for en fredelig utvikling der målet er økt selvstyre, og, i deres drømmer, en egen fri stat for den uiguriske befolkningen i det okkuperte Øst Turkistan.
   Kinas brudd på menneskerettighetene, og spesielt tilsidesettelsen av ytringsfriheten, og arrestasjon av de som har brukt den til forsiktig kritikk av regimet, er blitt kritisert av USA og andre vestlige stater, og mange menneskerettighetsorganisasjoner.
   Men uigurene har ikke fått noen støtte for ønsket om større selvstyre. Det har vestmaktene vært for redde til å støtte. Kina utgjør tross alt et stort handelsmarked, og det gir dessverre også stor politisk makt.

 • Knut

  israel bryter også menneskerettighetene

  • Vel. Det gjør Norge sannsynligvis også. Vi er flere ganger dømt i barnevernssaker i Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen. Ingen land er perfekte. Men derifra til det rendyrkede diktaturet som Kina er, er det mildt sagt et godt stykke. I Israel er det flerpartisystem, demokratiske valg, frie presse, uavhengige domstoler. Med andre ord alle de viktigste kriteriene for et demokratisk og åpent samfunn.

 • Anonym

  https://www.nrk.no/urix/_-de-tvang-hodet-mitt-ned-i-en-toalettskal-1.13206371

  Hvorfor kritiserer du Kina for politiske fanger, Simonsen, mens du forsvarer Putins skrekkvelde? Støtter du forøvrig de muslimske urinnvånernes krav om selvstendighet for Tsjetsjenia og Dagestan? Det må du jo gjøre hvis du skal være konsekvent.

  • Anonym: Et fritt Øst Turkistan er nok en drøm. Det viktigste er at kommunist-Kina gir økt selvstyre til regionen, og innføre demokrati, over hele Kina. I en demokratisk stat er det frie demokratiske valg mellom flere partier, og alle har rett til å argumentere for sine meninger, enten det er økt selvstyre, ivaretagelse av kulturell identitet, eller demokratisering. Selv løsrivelse må det selvsagt være lov å argumentere for i en demokratisk stat. Så det er det jeg støtter: Et demokratisk Kina med indre selvstyre for uigurene i det i dag okkuperte Øst Turkistan. Det samme gjelder selvsagt også for Tibet.
   Putins Russland er medlem av Europarådet, der kun land som oppfyller minstemålene for demokrati kan være medlemmer. Men selvsagt er det et autoritært styre, og det er mye å sette fingrene på. Men det er kommunist-Kina som styres som et skrekkvelde, ikke Russland. Det er store forskjeller, også i fangebehandling, selv om den også kan bli veentlig bedre i Russland.

Legg inn en kommentar