Søk

Kategorier

oktober 2016
M T O T F L S
« sep   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

NRK trenger ikke be seerne om penger, men henger ut de som må gjøre det

jan_simonsen5-150x1503331En kommentator på kommentarfeltet her på Frie Ytringer skrev i en kommentar som jeg valgte å fjerne at pastor Jan Hanvold var en svindler som hadde lurt penger av pensjonister. Han hadde sett NRKs Brennpunkt-program om TV Visjon Norge. Og satt igjen med akkurat det inntrykk Brennpunkt-redaksjonen, styrt av Odd Isungset, åpenbart hadde ønsket at TV-seerne skulle sitte igjen med. Men er inntrykket riktig?

Før noen trekker klare konklusjoner bør de reflektere litt over hvordan TV-selskapene lager sine dokumentar-programmer. Etter å ha blitt hengt ut selv på det mest groveste av Odd Isungset i flere liknende TV-dokumenterer, reflektert over flere andre program, og lest en doktoravhandling om temaet, vet jeg at det flere ting det er grunn til å være klar over.

Det er helt åpenbart at programledelsen starter arbeidet ut fra en hypotese som de ikke ønsker å etterprøve, men som er deres konklusjon, et faktum som de ser det som en målsetning å bevise gjennom programmet.

I programmet om TV Visjon Norge fikk de innpass ved å gi seg ut for å ville lage en objektiv fremstilling av virksomheten til TV-kanalen. Mens hele programmet dokumenterer at målet var å bevise at Jan Hanvold, gründeren og styrelederen for TV-kanalen, suger penger ut av lommebøkene til uføretrygdede og minstepensjonister og plasser dem i sin egen lomme. Det bevises ikke direkte, men det insinueres veldig sterkt at han er en «svindler», moralsk, om ikke nødvendigvis juridisk.

I TV-dokumentaren vises det eksempelvis en del klipp fra programmene. Alle klippene viser Hanvold og andre programledere som ber seerne om penger, og forklarer at «Gud elsker en glad giver». Så kan man spørre seg om hvor mange prosent av den samlede sendeflaten til TV Visjon Norge som brukes til å be om penger. Sannsynligvis en forsvinnende liten del. Det meste av sendetiden brukes til gode oppbyggende kristne program og forkynnelse, som ikke har til hensikt å loppe folk for penger, men å fortelle seerne om det gode liv med Jesus Kristus, slik de kristne TV-redaksjonene selvsagt ser det.

Så settes disse ikke-representative klippene sammen på en måte som gir TV-seerne inntrykk av at Hanvold samler inn penger til seg selv, hele 100 millioner kroner i året. «Det har vi aldri sagt», kan Odd Isungset etterpå si. «Vi har aldri sagt at norske idrettsfolk doper seg. Vi har bare sagt at det var store mengder dopingmidler i deres umiddelbare nærhet», sa Gerhard Helskog etter en dokumentar om norsk idrett. Det hjelper bare så lite når seerne sitter igjen med inntrykket av at Hanvold stikker penger i egen lomme og norske idrettsfolk driver med systematisk doping. Og dessverre. Det er all grunn til å tro at det nettopp er det de vil at seerne skal tro. Det er insinuasjonens simple kunst.

Og grovt usant. For hvorfor bruker TV-predikatene tid i sine program til å be om gaver fra sine seere? Selvsagt for å kunne holde sendingene i gang. For å kunne spre det budskapet de så inderlig tror på ut til flest mulig mennesker. De får store gaver fra fattige uføretrygdede og minstepensjonister, moraliserer NRK på egen hjemmeside. Ja vel. Og hvor får NRK sine penger fra? Fra oss alle, og med andre ord også fra fattige uføretrygdede og minstepensjonister, gjennom tvungen NRK-lisens. NRKs programledere trenger ikke be sine seere om frivillige bidrag for å holde programvirksomheten oppe, og dermed kunne henge ut Jan Hanvold. 

Men Jan Hanvold trenger penger for å sende sine kristne TV-program, til glede for de seerne som betaler frivillig, og ikke som til NRK, gjennom tvang. «Gi frivillig og ikke gjennom tvang, for slike gaver tekkes Gud», står det i Bibelen. Og de som gir gjør det nok ikke fordi de tror det de vil bli belønnet med pengegaver fra Gud. De gir til TV Visjon Norge fordi Norge trenger en kristen TV-kanal.

TV-dokumentar-redaksjonene har også andre faste metoder for å sette uthengningsobjektene i et å dårlig lys som mulig. En metode er overraskelsesmomentet. I flere dokumentarer har vi sett kamerafolkene dukke opp uventet for intervjuobjektet. I enkelte tilfeller kan de ringe på døren i et privat hjem, og når det intetanende offeret lukker opp blir han møtt med TV-kameraer og programleder med mikrofon som fyrer et løs et spørsmål som offeret ikke har hatt anledning til å tenke over et svar på. Nølingen blir deretter fremstilt på TV som om vedkommende har noe alvorlig å skjule.

En annen metode, som ble brukt mot Jan Hanvold, er å plassere intervjuobjektet frivillig på en stol, og deretter fyre løs med totalt overraskende spørsmål for intervjuobjektet, som han ikke har hatt tid til å tenke gjennom eller sette seg inn i. Et svar som går ut på at «dette kan jeg ikke huske nå. Det må jeg sjekke nærmere», blir fremstilt som unnvikende, som at offeret forsøker å unngå å svare, som om han bevisst skjuler noe. Og dersom han reiser seg fra stolen i sinne fordi han føler seg lurt av programlederne som på forhånd ga inntrykk av at spørsmålene skulle handle om helt andre ting, så har redaksjonen det på tape og sender innslaget i programmet.

Den tredje og mye brukte metoden går ut på å intervju en person,-  og det trenger ikke være offeret selv, men en annen person som man ønsker skal bekrefte ett eller annet, – i timevis, og gjenta samme spørsmål flere ganger, helt til man har på tape de ti sekundene der de rette ordene kommer ut av munnen hans. Så klipper man det inn i programmet. Jeg ble selv en gang intervjuet av BBC i minst tre timer i forbindelse med en dokumentar om Behring Breivik. De brukte ti sekunder, tatt helt ut av enhver sammenheng, men passende inn i programvinklingen deres.

Så, kjære TV-seere, som er klare til å kaste dere over Jan Hanvold. Tenk litt over hvordan slike program som dette er manipulert av programskaperne, og hvilke motiver de kan ha hatt for å gjøre det.

37 comments to NRK trenger ikke be seerne om penger, men henger ut de som må gjøre det

 • Radikalisert liberalist (folkemorder)

  Public service broadcasting (allmennkringkasting på norsk) var i utgangspunktet en god idé. BBC var i sin tid en troverdig nyhetsformidler. I dag er det blitt et propagandaorgan. Det samme er NRK, og stort sett alle allmennkringkastere i Vest-Europa.

  Jeg kjenner ikke til saken som Jan omtaler siden jeg ikke ser norsk TV, eller hører på norsk radio. Sist gang jeg så en nyhetssending på NRK var tidlig på 90-tallet.

  Alt er imidlertid ikke bekkmørkt. Målinger viser at ca 80 prosent av de som ser public service-nyheter er over 40 år. Rekrutteringen er med andre ord dårlig.

 • Anonym

  Jeg synes dokumentaren var helt grei. Nrk stilte ingen urimelige eller vanskelige spørsmål. Jan Hanvolds meget spesielle forretningsdrift, som har gjort ham styrtrik, har absolutt offentlig interesse, slik jeg ser det. Jeg avskyr også Nrk, men i dette tilfellet vil jeg forsvare dem. Hanvold har selv bekreftet at alt som kommer frem i dokumentaren stemmer. Jeg synes det er meget fair at de som vurderer å gi penger, vet hvordan Hanvolds forretningsimperium henger sammen.

  – Er det noe av det som kommer frem i Brennpunkt som er feil?

  – Det er klippingen og vinklingen som er høl i huet, sier Hanvold.

  – Men er det faktiske opplysninger som kommer frem der, som er usanne?

  – Nei, det er det ikke.

  https://www.nrk.no/norge/jan-hanvold_-nrk-har-fatt-hjelp-fra-_judaser_-i-staben-1.13195609

 • SKAM over nrk

  Hanvold er en hedersmannen sammen lignet med journalister i NRK

 • Anonym

  Her var en av Jan Simonsen sine beste innlegg.

  • Anonym

   Denne artikkelen i Bygdeposten er fra 2005 og refererer til artikler i Kapital som allerede på det tidspunktet hadde gått Jan Hanvolds tvilsomme forretningsdrift etter i sømmene. Så Hanvolds metoder har vekket oppsikt gjennom mange år. Har et samlet medie-Norge konspirert for å ta knekken på Guds pengeinnsamler?

 • Høyreekstrem?

  Fint at en som selv kjenner til metodene bekrefter inntrykket av at denne typen programmer er manipulert og ensporet med en overlagt hensikt.

  I likhet med Radikalisert liberalist ( folkemorder ) har jeg kuttet drastisk ned på tid jeg bruker på å se på Nrk, og ikke minst denne typen programmer. Jeg så derfor ikke dette programmet, men brukte isteden noe kvalitetstid på å chatte med noen oppegående amerikanere som forbereder seg på armageddon, om Killary skulle vinne valget. Innimellom var jeg innom her og chattet litt med vår egen oppegående Hårstad, som forøvrig er en hedersmann.

  Når det gjelder Visjon Norge så skal det ikke stikkes under en stol at det er vel mye mas om penger på denne kanalen. Men som JS skriver så koster det å drive en TV kanal. Nrk bruker jo over fem milliarder på å sende gamle repriser og spre sitt glade budskap om at alle som er uenige med deres politiske agenda enten er idioter eller så er de kjeltringer.

  Det morsomme med Nrk er at de mener russisk media er i lomma på myndighetene. Nrk befinner seg så dypt inne i selvbedraget at dersom det ble speilet i en persons skikkelse ville vedkommende øyeblikkelig blitt tvangsinnlagt til observasjon.

 • Pondus

  Dokumentaren var fin den. Det er dessverre svært mye usunn teologi ute og går på denne kanalen (Visjon Norge), i tillegg til det gode de sender som er godt fundamentert i Bibelen (som oftest av gjeste-predikanter). Jan Hanvold er en herlighetsteolog med klare forbindelser til den forkastelige trosbevegelsen og Kenneth Hagin. Det heter seg at man skal samle skatter i Himmelen, IKKE HER PÅ JORDEN – som bl.a. Hanvold promoterer. Slik ‘så inn’-forkynnelse for så og høste økonomiske eller helsemessige velsignelser i dette livet, hører ikke hjemme i en kristen sammenheng! Hvis Gud vil velsigne deg eller helbrede deg, så gjør han det gratis, slik også frelsen er gratis!
  http://www.sokelys.com/?p=18523

  Hilsen en motstander av sosialisme og lisensavgift.

 • Pondus

  «Ikke enhver som sier til meg: Herre, Herre! skal komme inn i himlenes rike, men den som gjør min himmelske Fars vilje. Mange skal si til meg på den dagen: Herre, Herre! har vi ikke profetert i ditt navn, drevet ut onde ånder i ditt navn og gjort mange kraftige gjerninger i ditt navn? Men da skal jeg åpent si til dem: Jeg har aldri kjent dere. Vik bort fra meg, dere som gjorde mot loven!» Matt 7,21-23

  https://www.youtube.com/watch?v=E3U0Pn29pa8

  Hanvold, som også er gift tre ganger, er i desperat behov for omvendelse og å bli født på ny.

 • T.O.Glas

  Så venter vi på NRK/Brennpunkt sine uredde og kritiske programer om muhammed/»pedofeten».
  Er konklusjonene på programmene allerede gitt?

 • Anonym

  Fatter ikke at noen gidder å se på disse sleipe tv-pastorene. Meget underholdende klipp her imidlertid:

 • Jan Hønvold

  Morsomt og catchy:

 • en rettferdiggjort synder

  Hva som er feil med trosteologien, som Jan Hanvold og Visjon Norge forkynner:

  https://www.youtube.com/watch?v=t17fo2yvv3I

  httpv://www.youtube.com/watch?v=t17fo2yvv3I

 • Pengeutpressingskanalen

  Ingen er tvunget til å gi til Visjon Norge. De går heller Ikke rundt på dørene til folk for å tigge penger, slik NRK gjør for å berike en organisasjon med tre milliarder på bok. Visjon Norge er gratis tilgjengelig for seerne, og de som bidrar til kanalen, gjør det av fri vilje fordi det ønsker at det skal være en kristen kanal tilgjengelig.

  NRK er finansiert med tvang og pengeutpressing. Alle vi som har en TV, er tvunget til å betale til NRK, selv om vi aldri ser en eneste time på den kanalen. Det er ingen mulighet til å si opp «abonnementet», slik man kan med aviser som ikke faller i smak. Det er utålelig at vi som tvangsabonnenter på NRK skal være tvunget til å være med på å finansiere karakterdrap på Jan Hanvold og andre ofre for NRKs nådeløse «journalistikk». I stedet for å lete etter et par støvkorn hos Visjon Norge, burde NRK heller feie for sin egen møkkskitne dør.

  • Høyreekstrem?

   Ja det kan ikke herske mye tvil om at Nrk er en dinosaur, som holdes kunstig i live etter mediaeksplosjonen.

   Egentlig tapte Nrk monopolet allerede da videospiller og videofilmer kom på markedet. Så kom satelitter og parabol. Etter internett har monopolet regelrett forduftet. Nrk er nå en aktør blant mange.

   Nrk rettferdiggjør sin eksistens som allmenkringkaster via en påstand om å være en aktør for både smale og brede produksjoner. Det kan kanskje være riktig, men Nrk er også noe mer, Nrk er også en viktig del av statens propagandaapperat.

   Og propagandaen trekker i en spesiell retning. Ikke direkte, men indirekte ved å selektere seg frem til en servil linje, der kritikk og nyansering tynnes ut til smakløst vann. Dersom man kjøper Nrks bilde av Norge er vi et perfekt land, styrt av ufeilbare politikere. De trenger bare en liten justering innimellom, dersom de viser tegn til selvstendige tanker, en justering Nrk gjerne påtar seg.

   Nrk har via denne selvpålagte rollen som politisk oppdrager og foresatt skapt et politisk landskap der forskjellen på politikerne, og politikken, kan måles med millimetere. De som ikke underordner seg blir skviset.

   Som hovedregel bør en person som vet han står for verdier og meninger utenfor NRK-bobla aldri stillle opp til intervju eller som deltager i programmer. Vedkommende vil ikke bli behandlet med verdighet og objektivitet.

   Det er synd å si det, men statens enorme inntekter på oljeforekomstene har ikke bare vært et gode for landet. Uten disse store inntektene kunne man blant annet neppe tvangsinnfordret så mange milliarder til Nrk sluket.

   Nrk skulle vært avviklet på 1990-tallet og lever nå på overtid.

 • Anonym

  Gud hjalp Jan Hanvold å slippe unna fartsbot. HA HA HA! Helt latterlig. For en fyr.

 • Anonym

  Det er rimelig å forlange begrunnelse for sletting av kommentar når denne holder seg til saken og noenlunde dannet språk bruk.

  • Anonym: Det er dessverre ikke mulig å kommentere hvorfor en kommentar blir slettet uten å gjenta innholdet i kommentaren, ellers forstår jo leserne lite. Jeg har derfor to alternativer når det gjelder kommentarer som er uakseptable, enten sletting, eller en egen kommentar under.
   Men de som har fulgt med på Frie Ytringer over litt lengre tid vet omtrent hvor jeg setter grensene: Jeg godtar ikke nazisme eller antisemittisme, og sletter også kommentarer som oppfordrer til straffbare handlinger, siden det i seg selv er straffbart og kan gjøre meg medansvarlig. Jeg godtar heller ikke potensielt straffbare ærekrenkelser, av samme grunn. Og jeg slår ned på grov personhets som eksempelvis å karakterisere politikeres utseende i stedet for å angripe deres politikk. Dessuten prøver jeg å unngå at noen driver med systematisk spamming.
   I dette tilfeller ble en navngitt person kalt for en svindler, noe som er i grenseland til å være en straffbar ærekrenkelse, når det gjelder en person som ikke er dømt for svindel, og heller ikke siktet eller tiltalt for noe slikt.

   • Anonym

    hvorfor støtter du folk som går imot og spotter en person du selv forsvarer(Hanvold)
    på din egen blogg
    er du helt nedsnødd Simonsen?

    denne gjennkjennbare «minstepensjonist» får lire av seg allverdens kloakk mens relativt seriøse kommentarer blir slettet uten begrunnelse.

    redaksjonellt lavmål

 • Minstepensjonist

  Er det noen her som vet kontonummeret til Jan Hanvold? Jeg er plaget med gikt og skulle gjerne hatt helbredelse. Tror dere at 50000 kr er nok? Jeg vil nødig være så gjerrig at jeg havner i helvete.

  • Anonym

   «Minstepensjonist» du har aldri overført noe som helst annet enn til din egen konto
   det blir din personlige tragedie
   deg om det!

   Hanvold trenger noe forbønn…

   men du «Minstepensjonist» trenger atskillig mere forbønn.

 • Trumpforoffice

  NRK består av en jævla gjeng med skamløse kulturmarxister. Disse drittsekkene har svindlet befolkningen i årevis med sine såkalte «innsamlingsaksjoner». Disse jævla folkene elsker at NRK sammen med staten, kan tyne befolkningen. Når det så kommr ekte innsamlingsaksjoner bedrevet av private og som de ikke har kontroll over, da er faen løs. Den samme ufyselige holdningen ser vi i dekningen av det amerikanske presidentvalget.. Trump kan ikke kontrolleres av eliten og media, derfor må han tas på alle måter
  På tide å avskaffe NRK helt og holdent

 • Anonym

  Selv store deler av kristenfolket vender seg nå imot Hanvold jfr. kommentarfeltet på Dagen. Godt å se at ikke alle kristne er like naive.

  http://www.dagen.no/dagensdebatt/lederartikkel/lederartikkel/Jan-Judas-og-Jesus-403271

 • Trumpforoffice

  NRK bedriver rasshøltv

 • Demokratene Akershus

  Til tross for at jeg er langt på «høyresiden» i norsk politikk så oppfatter jeg Odd Isungsett som en seriøs journalist. Odd Isungsett har satt fokus på mange viktige saker som feks drapsforsøket på William Nygård. Odd Isungsett har også laget mange gode dokumentarer om muslimer som hater ytringsfrihet pluss at Odd Isungsett har skrevet flere gode bøker. Jeg vil anbefale deg Jan Simonsen å lese noen av bøkene til Isungsett. Feks boken som heter Attentatet på Nygård. Vi som er medlemmer av Demokratene setter ytringsfrihet høyt og vi kommer aldri til å vike for muslimers krav om å begrense vår ytringsfrihet. Ytringsfrihet er juvelen i alle demokratier. Stem Demokratene og vi vil sørge for at alle kan få ytre seg fritt i framtiden.

  • Demokratene i Akershus: For det første: Jeg tror ikke ett sekund på at du er medlem av Demokratene. Det kan hvem som helst som er anonyme hevde at de er. For det andre: Jeg har lest samtlige bøker av Odd Isungset. Og det er da ingen som vil nekte ham å skrive bøker, eller forsøke å avsløre hvem som angrep William Nygaard og dermed også ytringsfriheten. Bare så synd for ham og oss alle at han ikke har klart å finne det ut. Det jeg kritiserer Isungset for er hans medvirkning og ansvar for flere dokumentarprogram med grove personangrep og manipuleringer, spesielt da han jobbet for TV2.

Legg inn en kommentar