Søk

Kategorier

oktober 2016
M T O T F L S
« sep   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Papyrusdokument viser Jerusalem skrevet på hebraisk for 2700 år siden

papyrus2En unik, 2700 år gamle Papyrus som nevner det hebraiske ordet «Yerushalma» (som muligens betyr «til Jerusalem») offentliggjøres neste uke på en konferanse om Innovasjon i arkeologi i Jerusalem og omegn, på Rabin Jewish Studies Building på Mount Scopus Campus i Hebrew University, skriver Jewish Press. Forskere sier dette kan være det tidligste bevis på hebraisk på forbindelsen mellom byen Jerusalem og den historiske perioden til de israelske kongene.

Papyrus er et dokument som er skrevet på papir laget fra margen av papyrus, Cyperus papyrus. Slike dokumenter ble skrevet på ark av papyrus, sammenføyd side ved side og rullet opp i en bokrull, i en tidlig form av en bok. I et tørt klima, som det er i ørkenområdene, er papyrussidene stabile, siden de er laget av svært råte-resistente cellulose; men lagring i fuktige forhold kan føre til muggangrep og ødelegge materialet, skriver Jewish Press.

Til dags dato er det eneste andre arkeologiske funn som nevner Jerusalem på hebraisk utskjæringer på en hulevegg i Beit Loya ruinen nær Amatzia i det sørlige Judea. Hulen, som har blitt kalt «Jerusalem Cave» ble gravd ut i 1970, og skriften på veggen sier: «Hele landet og Judeafjellene er hans Gud, Yerushalaim.»Den israelske historieprofessoren Shmuel Achituv forteller at «Yerushalaim» har blitt oppdaget i arkeologiske funn på andre språk enn hebraisk, slik som i El-Amarna-brevene, skrevet i kileskrift, som ble sendt av kongene av Kanaan til farao i det 14. århundre f.Kr. Det er også en assyrisk dokumentasjon av beleiringen av Jerusalem, laget av kong Sennacherib under regimet til kong Hiskia i 701 f. Kr.

Det hebraiske papyrus ble nylig oppdaget i Judeaørkenen og kjøpt fra en antikvitetshandler. Det ble undersøkt av Israel Antiquities Authority i deres laboratorier, og karbondatert. Resultatene viste med sikkerhet at papyrus dateres tilbake til det 8. århundre f.Kr., nær slutten av kongedømmet Judea, en kort stund før ødeleggelsen av det første tempelet.

Legg inn en kommentar