Søk

Kategorier

oktober 2016
M T O T F L S
« sep   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Brexit har åpnet et nytt kapittel i europeisk historie

klaus-150x150Det mest oppsiktsvekkende som har skjedd internasjonalt hittil i år er kanskje Storbritannias avgjørelse om å tre ut av EU. Flere analyser har gått ut på at hovedtemaet i den britiske folkeavstemningen var spørsmålet om innvandring.  Det er en alt for enkelt analyse. Det stikker dypere enn det. «Den dominerende årsaken til de fleste briters stemmegivning var hensynet til demokrati», mener Tsjekkias tidligere president Vaclav Klaus.

I september holdt han foredrag på årsmøtet til Boris Mints Institute i Helsingfors.

«Det var deres overbevisning at beslutninger om Storbritannia bør tas i Storbritannia. Det var deres langsiktige erfaring at nasjonen er, og bør være, den primære politiske enheten, den eneste mulige utførelse og garantist for frihet. Resultatet var på samme tid en radikal avvisning av det defekte prosjektet, det sentralistiske, dirigerende, og unødvendig enhetlige, harmoniserte og homogeniserte EU,» konkluderte den tidligere tsjekkiske presidenten. Han mente at Brexit har åpnet et nytt kapittel i europeisk historie.

Og han mente at folkeavstemningen i Storbritannia bekreftet det vi visste fra før: Det er ikke bare noen få reaksjonære eksentrikere, de resterende troende i foreldede læresetninger fra Chicago og de østerrikske skolene i økonomi, og av Margaret Thatcher, som er kritiske til EUs politikk og ideologi, men millioner av vanlige mennesker.

«De av oss som ønsker å returnere Europa fra et post-demokrati til et demokrati, fra konstruktivistisk samling av kontinentet til det gamle konseptet med et Europa som en familie av frie og demokratiske nasjoner, samlet av vår jødisk-kristne sivilisasjon og den greske -romerske kulturarven, ser Brexit som et gjennombrudd eller – minst – som et viktig skritt i retning av et gjennombrudd. På grunn av den destruktive utviklingen de siste tiårene trenger Europa en storstilt fundamental gjenoppbygging. De britiske velgere sendte oss akkurat denne meldingen,» sa Klaus i sitt foredrag.

Vaclav Klaus fremholdt at EU i dag befinner seg i en blindvei hvor det er umulig å gå fremover. Bare bakover. Fundamentale endringer er uunngåelig, mente han. «For å være i stand til å tenke rasjonelt må vi ta hensyn til forskjellen mellom Europa og EU. Noen mennesker forvirrer oss bevisst og forsettlig ved å blande dem sammen.»

«Europa er ok. Vi burde ikke forsøke på å bygge et annet Europa, å skifte geografisk beliggenhet og grenser, å omskrive og endre Europas historie, å kvitte oss med Europas tradisjoner, vaner, skikker, atferdsmønstre, kultur og religioner, å gi opp våre europeiske verdier som har blitt utviklet gjennom århundrer og årtusener. Vi bør ikke prøve å bygge et nytt Europa, eller å skape en ny art – en politisk korrekt, multikulturell tenkning, benekte kjønnsforskjeller og etablere en ny europeisk mann,» sa Vaclav Klaus, og fortsatte:

«EU er noe annet. Den overambisiøse menneskeskapte konstruksjonen som kalles EU er et produkt av et feilaktig design. Jeg er frustrert over at ikke mange mennesker ser på det alvorlig nok. De fleste av dem ser bare hva EUs propaganda vil at de skal se. De tilsynelatende tror at EU er en fredsskapende garantist av et fellesskap av nasjoner; en sammenhengende enhet monokultur basert på europeiske verdier og atferdsmønstre;  en enhet som sentraliserer bare en liten del av beslutningene begrenset til de sakene som ikke kan løses effektivt av de enkelte land, en familie-lignende institusjon der de svakere medlemmene er betydelig hjulpet av sterkere; en institusjon hvor det er en ekte, demokratisk dannet og implementert politikk».

Men slik mente Klaus at EU definitivt ikke er: «Ingenting kan være lenger fra sannheten enn dette propagandistiske pratet. Den nåværende europeiske union er noe annet,» sa han, og konkretiserte: 

«EU er en enhet uten demokrati, med bare en svak felles identitet. Når det gjelder vår identitet, er vi først og fremst tsjekkere, italienere, eller finner. Og vi er stolte av det. Det er noen «europeisk» fellestrekk, men Europa har aldri vært en smeltedigel. EU er en enhet som misbruker begrepet subsidiaritetsprinsippet for å skjule den faktiske tilstanden og den dominerende tendensen – den stadig økende sentralisering av EUs beslutningsprosess. Unionen er – spesielt på grunn av Lisboa-traktaten – et foretak der et dominerende land, Tyskland, må oppfylle sin ledende rolle i Europa, enten tyskerne liker det eller ikke. EU er en enhet uten autentisk, ekte solidaritet; en enhet begrenset av en ikke-fungerende pengeunionen som samlet økonomisk inkompatible land, etc.»

«Alt sammen er tilstrekkelig synlig. Alt det har blitt observert og lagt merke til av alle som har åpnet øynene. Vi er vitne til en tydelig nedgang i Europa på mange felt,» mente den tidligere presidenten. «Denne nedgangen er forårsaket av islamistiske terrorister, av en nylig startet massemigrasjon, av et raskt voksende Kina, av oppvåkning og oppblomstring av Russland.  Av globalisering. Ikke ved inkorporering av ex-kommunistiske Sentral- og Øst-Europa inn i den gamle elitistisk EU-klubb,» sa Klaus, og konkluderte med at denne nedgangen skyldes oss og kan bare endres av oss, ved å kvitte oss med ideologien «europeisme».  

«Jo før vi vil gjøre det, jo bedre. Det britiske folket viste oss at et radikalt gjennombrudd er mulig.
Denne sårt tiltrengte endringen vil ikke starte på toppen. Det må starte på bunnen, i de enkelte europeiske land. Det bør føre til transformasjon av dagens EU inn i et alternativt fellesskap av nasjoner. Alle av oss bør lære av de positive erfaringene fra Brexit. De europeiske demokratene må komme med en alternativ strategi som er basert på å flytte fra mentaliteten til eliter til mentaliteten til vanlige folk,» avsluttet Klaus sitt innlegg.

3 comments to Brexit har åpnet et nytt kapittel i europeisk historie

 • Anonym

  Men selv om UK skal ut av EU strømmer det fortsatt skjeggbarn inn i landet.

  I dag kan vi lese i DT om en revisorstudent (skjeggbarn) som begynner å bli tynn i håret. Fyren skal være 16 år.

  Du vet faen ikke om du skal le eller grine.

 • Tusenkunstner

  Brexit? De kommer nok til aa ordne det slik at det kun er paa papiret UK gaar ut av EU-regimet. Det vil bli forhandlet frem en avtale som er bortimot det samme som om de var medlemmer. Desverre.

 • Vidar

  Jeg skal tro på «Breixit» når jeg SER at Storbritannia virkelig er vel ute av EU!
  Inntil den tid, vil jeg fortsette å tro at udemokratiske maktmennesker både i EU OG i Storbritannia, vil gjøre alt de kan for å sabotere resultatet av denne folkeavstemminga.
  Vi kan jo prates igjen om 10 år og se hva som da har skjedd…

Legg inn en kommentar