Søk

Kategorier

oktober 2016
M T O T F L S
« sep   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Fortsatt gunstig å kjøpe elbiler

ketil_solvik_olsen-150x1501«Det er fortsatt svært gunstig å kjøpe elbiler. Klagekoret fra den såkalte miljøbevegelsen har gitt inntrykk av at alle fordeler er borte. De gjør miljøsaken en bjørnetjeneste. Ikke bare opprettholdes momsfordeler og fritak for engangsavgift. Men vi observerer at prisene på nye elbiler i realiteten går ned,» Det skriver Samferdselsminister og nestleder i Fremskrittspartiet Ketil Solvik-Olsen på sin private blogg. Han fortsetter med sin dokumentasjon:

«Mens en Mitsubishi Ion kostet nesten 250.000 kr da den ble introdusert for noen år siden, får du nå samme bil ny til rundt 150.000 kr. Rekkevidde og kvalitet blir generelt bedre, og de store bilprodusentene kommer med stadig nye modeller.

Jeg har de siste to månedene besøkt en rekke av de største bilprodusentene i verden. Beskjeden er entydig. Utslippsfrie biler er hovedsatsing, forretningsmodeller er i endring. Batterikostnadene reduseres så raskt, og produksjonsvolumene øker så mye, at en rekke aktører mener elbiler vil bli billigere å produsere enn vanlige bensin/dieselbiler om 4-10 år. I lys av denne utviklingen er det meningsløst å late som om det nå er fullstendig uinteressant å kjøpe elbil dersom man må betale årsavgift på nivå med årsavgiften for MC. Tvert imot. Alt tyder på at elbiler vil få en dominerende på verdensmarkedet, raskere enn mange trodde.

Utfordringen i mange land blir å redusere miljøforurensing fra kraftproduksjon, men også innen fornybar energiproduksjon ser vi en fantastisk utvikling i kostnadsreduksjon og effektivitet. Partiene som “hater biler” mister sine argument, hva skal de nå bruke i sin ideologiske motstand mot bilen?

Det skal være gunstig å velge mer miljøvennlig når man bytter ut bilen. Samtidig må og skal vi ha respekt for lommebøkene til alle de som ikke kan ta seg råd til å bytte bil hver gang en politiker ber om det. Mange sliter fortsatt med at de fulgte rådet fra forrige regjering om å kjøpe dieselbil, meg selv inkludert. Og vi bruker bilen fordi det handler om å få hverdagen til å henge sammen.

Hverdagen blir ikke bedre når rødgrønne lokalpolitikere innfører lokale bomringer med skyhøye takster. For hvem skal til slutt kjøpe de brukte dieselbilene som man skal bytte til noe mer miljøvennlig? Gjør man som de såkalte miljøpartiene ønsker, så vil dagens dieselbileiere helt miste sin egenkapital, og da blir det vanskeligere å bytte til elbil.

Nettopp derfor har regjeringen en balanse i avgiftsendringene vi fremmer. Det blir litt dyrere å bruke bilen, nettopp for at de som har et alternativ skal vurdere det nøyere. Men vi gjør det billigere å eie bilen – slik at vi ikke straffer de som er avhengig av den. Jeg skal ærlig innrømme at som FrP-politiker er avgiftsøkning på drivstoff noe jeg ikke liker, fordi jeg mener avgiftene allerede er høye.

Men i sum får bilistene lettelse, og da oppnår vi et overordnet mål for FrP – bilen blir litt mindre melkeku for staten. Siden regjeringsskiftet har bilrelaterte avgifter faktisk gått ned samlet sett. Faktisk med over to milliarder kroner totalt. Samtidig brukes det over ti milliarder kroner mer til veiformål. Det er greit å ha i mente når man er irritert over en liten justering i drivstoffavgiftene. Det er mer enn oppveid for i det store bildet.»

1 comment to Fortsatt gunstig å kjøpe elbiler

 • Vidar

  Favoriseringa av el-biler er en grov diskriminering av øvrige biler, og burde aldri funnet sted!
  Myten og påstandene om «utslippsfrie» biler, er en gedigen LØGN! Og alle involverte i denne bransjen VEIT det er en løgn…
  I mange tilfeller vil en el-bil forurense MER enn en vanlig bensin- eller diesel-drevet bil, og den eneste fordelen, er at en el-bil ikke slipper ut noe eksos akkurat der den blir brukt.
  «Miljø-fundamentalistene» er selvsagt redde for at folk skal ta til fornuft å kjøpe en vanlig bil med både godt varmeapparat, hengerfeste OG god aksjonsradius, dersom både de økonomiske og praktiske fordelene for el-bilene og deres brukere blir fjerna, men det viser også hvor korttenkt de selvutnevnte «miljø»-vennene opptrer….
  For selv DE må da evne å forstå at «miljø» og «klima» er langt mer enn kun marginalt mindre forurensa luft i Oslo sentrum…?

Legg inn en kommentar