Søk

Kategorier

november 2016
M T O T F L S
« okt   des »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Polsk forfatter: Alvorlige systemfeil i barnevernet

barnevernetDen polske forfatteren og journalisten Maciej Czarnecki har ifølge Aftenposten nylig kommet ut med boken «Barn av Norge. Om den (over) beskyttende staten». Ifølge avisen ønsket han å finne ut hva som ligger bak det han kaller det «ekstremt dårlige ryktet» det norske barnevernet har fått i Polen og mange andre østeuropeiske land, ved å gå i dybden på 16 barnevernssaker som gjelder polske familier i Norge. Han oppdaget noen misforståelser, men også svært mye klanderverdig.

«Jeg fant at en del (av kritikken) skyldes at barnevernet hadde gjort feil. Noen ganger veldig alvorlige feil», sier Czarnecki til Aftenposten. Maciej Czarnecki har snakket med barnevernskonsulenter, jurister, psykologer, aktivister, fosterforeldre, forskere og en rekke andre fagpersoner. Han mener feil beslutninger i barnevernet noen ganger skyldes tidspress og mangel på god nok undersøkelse av sakene, men han oppdaget også ifølge Aftenposten alvorlige systemfeil.

«Noen ganger er feilene innebygd i systemet. For eksempel at barnevernsansatte skriver sine subjektive meninger, observasjoner og konklusjoner inn i dokumentene, mens foreldrenes versjon av de samme hendelsene ikke tillegges samme vekt i rapportene etter møter,» sier han til den norske avisen.

Han mener også kravene til kvaliteten på bevis mot foreldrene bør bli høyere. Czarnecki kom over flere saker der foreldre var mistenkt for å slå barnet og der politiets etterforskning ble droppet ganske fort – på grunn av kravene til bevis. Likevel fortsatte barnevernet saken i måneder etterpå. «Barnevernsansatte fortsatte å spørre ut barna og presset dem til «å snakke åpent» og fortelle «sannheten», sier han.

I fjor vår hadde Maciej Czarnecki den første barnevernshistorien på trykk i sin avis Gazeta Wyborcza. Barnevernet hadde tatt barnet fra et polsk foreldrepar bosatt i Norge, etter et såkalt midlertidig akuttvedtak. Men etter flere måneder med saker i fylkesnemnda og for retten ble barnet gjenforent med foreldrene. «Dette var et svart-hvitt eksempel som sterkt samsvarte med det synet mange polske immigranter har på barnevernet», sier Czarnecki.

Under sine undersøkelser av Barnevernet fant han en stor forskjell mellom barnevernet i Polen og i Norge. I Polen satses det mer på frivillige plasseringer av barn i fosterfamilier, gjerne hos slektninger. I Norge skjer et stort flertall av plasseringene ved tvang, og oftest hos fosterforeldre som ikke er i slekt med barnet. Det betyr også at norske foreldre trenger betydelig advokathjelp.

I Polen har det det siste året vært demonstrasjoner mot det norske barnevernet foran den norske ambassaden i Warszawa, og mange kritiserer barnevernet på Facebook og i andre sosiale medier, skriver Aftenposten.

7 comments to Polsk forfatter: Alvorlige systemfeil i barnevernet

 • Jasper

  Så vidt jeg forstår, følgende Aftenposten artikkelen understreker misforståelser del og holder tause om feil på systemnivå :

  http://www.aftenposten.no/norge/Derfor-er-norsk-barnevern-uglesett-i-Polen-607542b.html

  • Jasper. Nei da. At forfatteren skriver at det er systemfeil fremkommer i artikkelen, dersom du leser den nøye. Det er jo den som er kilden min. Men Aftenposten har jo ikke akkurat anstrengt seg for å legge trykk på det. Gjetter jeg riktig inneholder nok denne boken langt kraftigere kritikk av barnevernet enn det Aftenpostens artikkel får frem.+

   • Jasper

    Kanskje det er en google-oversettelse problemet.
    Jeg har sett referanser til svikt / feil – men sammenhengen antyder feilaktig håndtering av kun enkeltsaker . Ingenting om feil på systemnivå!

    Det vil alltid være noen individuelle feil, humanum errare est … Ingenting kunne gjøres bedre?
    Hvis det er en svikt på systemnivå så er det i ansvaret for den norske stat for å rette det opp så snart som mulig.

 • I Norge så er det etablerte søplet i diverse myndigheter,samt Stortinget aldeles desperate etter og fremme barns rettigheter,og at barna skal ha styrket rettssikkerhet.
  Men det gjelder vel ikke barnevernsbarn og barn av etniske nordmenn.
  Barns rettigheter skal kun styrkes for og hindre stop i utsendelsen av negerunger og andre uønskede inntrengere.

  • Barnevern, andre myndigheter og politikerne her til lands har sin EGEN oppfatning av hva «rettssikkerhet» for barn er. De tar det nærmest som selvsagt at det skal være rettssikkerhet MOT foreldrene. Å skue hva deres eget barnevern gjør av overgrep mot barna blir nok for komplisert for hjerner adaptert til norsk selvsikkerhet.

   • Jasper

    Vitenskapelige bevis er ganske rikelig: det beste for barnet er i nesten alle tilfeller – med unntak av ekstreme alvorlige overgrepssaker – er å bo med familiemedlemmer .
    Og i de fleste ekstreme alvorlige overgrepssaker kan det være nok til å fjerne overgriperen fra familien.

    Dette er det beste for 3dje parts fosterfamilien tjenesteleverandører.

 • Anonym

  Polen tar iallfall mye bedre vare på de ufødte barna.

  Anti-abortion Poland offers payments for disabled newborns

  http://www.foxnews.com/health/2016/11/04/anti-abortion-poland-offers-payments-for-disabled-newborns.html

Legg inn en kommentar