Søk

Kategorier

november 2016
M T O T F L S
« okt   des »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Planla store terrorangrep i Moskva

moskva-150x150Russlands føderale sikkerhetstjeneste har arrestert 10 personer som de mener stod bak et komplott for å planlegge et terrorangrep i Moskva og St. Petersburg. «Som et resultat av etterforskningshandlinger ble ti terrorister arrestert 12. november i Moskva og St. Petersburg,» sier sikkerhetstjenesten FSB i en pressemelding, ifølge den amerikanske tenketanken Clarion Project. «De hadde fire egenproduserte høyeffektive eksplosiver, som ble konfiskert.»

Det var planlagt å bruke både sprengstoff og våpen, ifølge russiske myndigheter. De anholdte innrømmer kontakter med ledere av terroristorganisasjonen Den islamske staten. Det var planlagt angrep mot utplukkede fasiliteter både inne i Russland og i utlandet. De som står bak handlingen var angivelig fra Sentral-Asia, og Russland takker Tadsjikistan og Kirgisistan for deres samarbeid.

Over 1200 sivile russere er drept av terrorister de siste 10 årene. I den ikke-muslimske verden er sannsynligvis Russland det landet som sammen med Israel har vært hardest rammet av terror, utført av muslimer, dersom vi ser vekk fra det ene store angrepet mot USA.

Skolemassakren i Beslan ( Se filmen nedenfor ) der mer enn 340 personer, nesten bare barn, ble drept, er det verste terrorangrepet i Russland i moderne historie, fordi det så ensidig var rettet mot å drepe barn. Det har imidlertid også vært en lang rekke andre store og mindre terroranslag i Russland.  Al Jazeera har listet opp noen eksempler:

14.juni 1995: Tsjetsjenske terrorister tok flere hundre gisler på et sykehus i Budennoovsk i det sørlige Russland. Mer enn hundre ble drept i forbindelse med gisseltakingen og de russiske styrkenes frigjøring av gislene.

9.januar 1996: Tsjetsjenske terrorister tok flere hundre gisler på et sykehus i Kizlyar i Dagestan, og kjørte dem med buss til en by på den tsjetsjenske siden av grensen. Flere gisler ble drept under de russiske styrkenes aksjon for å frigjøre gislene.

4.september 1999: En bombe ødela to leilighetskompleks i Moskva. Over 200 ble drept.

23.oktober 2002: 800 personer ble tatt som gisler av tsjetsjenske terrorister i et teater i Moskva. Politiet stormet bygningen. Alle terroristene og 129 gisler ble drept.

27. desember 2002: Minst 60 personer ble drept da en selvmordsbomber kjørte en bil med eksplosiver inn i en regjeringsbygning i den tsjetsjenske hovedstaden Grozny.

5.desember 2003: En eksplosjon på et tog utenfor Yessentuki stasjon drepte 46 person og skadet 160. bomben eksploderte om morgenen da togene var fulle med arbeidere på vei til jobb.

6 februar 2004: En bombe på Moskvas t-bane drepte 40 personer. Politiet hevder at den ble eksplodert av en tsjetsjensk selvmordsbomber.

22.juni 2004: Terrorister angriper en regjeringsbygning i republikken Ingushetia, nær Tsjetsjenia. 92 personer blir drept, inkludert republikkens innenriksminister.

24. august 2004: To passasjerfly blir angrepet av terrorister som bærer eksplosiver. Flyene blir sprengt og 90 mennesker drept.

1.september 2004: Bevæpnede menn angriper en skole i Beslan i Nord Ossetia. De holder mer enn 1100 barn, lærere og foreldre som gisler i 52 timer. 336 av gislene, hovedsaklig barn, og 31 terrorister blir drept.

12.juni 2005: En bombe blir sprengt langs en jernbanelinje nær Moskva. 42 passasjerer blir skadet.

21.august 2006: En bombe eksploderer på et marked I Moskva og dreper 10, mens 50 blir skadet.

17. august 2009: En selvmordsbomber kjører en lastebil med 200 kg eksplosiver. I byen Nazran i Ingushetia. Han sprenger imidlertid kun seg selv i luften, og ingen andre blir drept.

27. november 2009: En bombe eksploderer under et høyhastighetstog mellom Moskva og St.Petersburg. 27 passasjerer blir drept og 95 skadet. Tsjetsjenske terrorister har tatt på seg ansvaret.

29.mars 2010. Eksplosjoner I to undergrunnsstasjoner i Moskva dreper 39 og skader mange flere.

31. mars 2010: Det rapporteres om drepte i et angrep i Kizlyar i Dagestan.

Den nest mest alvorlige terrorhandlinger i Russland, varangrepet på Moskva teater i oktober 2002. Frie Ytringers redaktør hadde æren av å håndhilse på Russlands tidligere president, og nåværende statsminister, Vladimir Putin, i forbindelse med en middag på slottet bare et par uker etter denne terrorhandlingen. Det er ikke mye man får sagt i en slik anledning, men vi fikk i det minste kondolert og gitt uttrykk for støtte.

1 comment to Planla store terrorangrep i Moskva

Legg inn en kommentar