Søk

Siste kommentarer

Kategorier

november 2016
M T O T F L S
« okt   des »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Industrisoner mellom Israel og Gaza?

grense-israel-gazaDet er allerede flere israelske forretningsfolk som samarbeider med kollegaer på Gazastripen. Nå tar en palestinsk og en israelsk forretningsmann til orde for å etablere en industriell sone mellom Israel og Gaza. Initiativet ble tatt av Shlomi Fogel, eier av Ampa og Israel Shipyards. Nå følger den palestinske forretningsmannen Nabil Bouab opp, skriver den israelske næringslivsavisen Globes, som har intervjuet den palestinske forretningsmannen.

Nylig gikk Shlomi Fogel ut med en oppfordring til israelske forretningsfolk og deres kolleger i Gaza og den arabiske verden om å være partnere i å sette opp fem eller seks industrielle soner og frihandelsområder langs Israel-Gaza grensen, på israelsk side. Nå får han støtte fra Nabil Bouab som er bosatt i Gaza.

Kilder som er involvert i initiativet hevder at Hamas ser på det positivt på grunn av det økonomiske presset fra Gaza-beboere som lider under en arbeidsledighet på 60%, skriver Globes.

Initiativet er avhengig av at Israel avstår land til prosjektet, og tilgang til disse sonene fra Gaza. Nabil Bouab mener det er rimelig at Israel har ansvaret for å kontrollere sikkerheten i fellessonene. Bouab og Fogel tror ifølge Globes at industriområdene kan gi et levebrød for 60.000 familier. «Vi snakker om tekstil og møbelfabrikker, men vi må også finne jobber for universitetsutdannede,» sier Bouab til Globes. «Vi har ingeniører uten arbeid. Vi har også folk som kan arbeide i dataprogrammer. Israel er en av verdens mest avanserte land på disse områdene,» legger han til.

Fogel sier at ideen har vekket interesse blant forretningsfolk i plast, landbruk, montering av elektroniske komponenter og metall. «Det er gode metallarbeidere og bygningsarbeidere og lønnssatsene i Gaza er ca. 5 dollar per dag. I Israel vil de selvfølgelig få israelsk minstelønn.» «Det er mange mennesker som er forberedt til å komme og investere,» sier Bouab. Han viser til at palestinerne i Gaza er vant med lave lønninger, og at det finnes 200 000 mennesker klare til å gå rett inni produktivt arbeid.

Den palestinske forretningsmannen frykter ikke at de politiske lederne i Hamas vil motsette seg et slikt prosjekt. Og han tror at et slikt økonomisk samarbeid mellom forretningsfolk i Gaza og Israel vil bidra til fred. «Vi begynner med økonomisk fred, og etter det følger ekte fred,» sier han til Globes.

Bouab tror befolkningen på Gaza begynner å bli lei av kriger og trange tider. «Gazas elektrisitetsforsyning er foreløpig begrenset til 4-6 timer per dag. Jeg sitter nå i mørket. Vi har en generator, men tilgangen på diesel er stoppet. Vi har overlevd i nesten ti år som dette. Tre kriger,» sier han. Det mener han er lenge nok. Gazas BNP per innbygger er 800 dollar per år sammenlignet med 6500 dollar på Vestbredden (Judea og Samaria) og 37 000 dollar i Israel, skriver Globes. 

Legg inn en kommentar