Søk

Kategorier

november 2016
M T O T F L S
« okt   des »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

74,8% av Israels befolkning er jøder

jerusalem-befolkningDen gjennomsnittlige jødiske fødselsraten i Israel har steget det siste året, mens den gjennomsnittlige muslimske fødselsraten har falt. Ifølge det israelske statistiske sentralbyråets årlige rapport bor det nå 6, 4 millioner jøder i Israel, sammen med blant annet ca. 1,8 millioner arabere. Det betyr at 74,8 prosent av israelerne er jøder. Israels samlede befolkning utgjøres av 8, 585 millioner mennesker, skriver Jerusalem Post.

4,4% prosent av befolkningen i Israel, omtrent 380 000 mennesker, er ikke-arabiske kristne eller folk av andre religioner, så vel som de med ingen religiøs tilknytning kategorisert som «annet».

Ifølge rapporten har den generelle befolkningen økt med 2 prosent i 2015, eller 172.000 mennesker. Den jødiske befolkningen økte med 1,9%, den arabiske befolkningen med 2,2%, og «andre» befolkningsgruppen økte med 3,8%.

Befolkningen i Israel er ansett som en ung befolkning sammenlignet med andre vestlige land. I 2015 var 28,3% av befolkningen under 14 år, mens 11,1% av befolkningen var i alderen 65 år eller eldre. Til tross for dette har befolkningen blitt noe eldre i gjennomsnitt de siste seks årene. Rapporten viser også at de israelske jødene gifter seg i en høyere alder nå enn for seks år siden.

I 2015 kom det til verden 178,723 nye israelere. Av disse barna ble 74% født av jødiske mødre, mens 23% ble født av arabiske mødre. I gjennomsnitt føder en israelsk kvinne 3.08 barn mot 3,8 barn i første halvdel av 1970-tallet. Jødiske kvinner føder i snitt 3,13 barn, mens muslimske kvinner i snitt føder 3,32 barn. Det siste er en dramatisk reduksjon i forhold til hva som var vanlig på 1970-tallet, da gjennomsnittlig fødselstall for muslimske mødre i Israel var på hele 8,47 barn.

I 2015 kom det 27,908 jødiske innvandrere til Israel, en økning på 16% sammenlignet med 2014. De fleste kom fra Ukraina, Russland og Frankrike. Gjennomsnittsalderen for en ny innvandrer i 2015 var på 32,9 år.

Ved utgangen av 2015 var om lag tre fjerdedeler av jødene i Israel født i landet – og mer enn halvparten var minst andregenerasjons innfødte. Rapporten fra det israelske statistiske sentralbyrået viste også at 34,1% av israelerne er av europeisk-amerikansk opprinnelse, mens 13,5% er fra Afrika og 10,1% er fra Asia.

Rundt 40% av den totale befolkningen i Israel, og omtrent halvparten av den jødiske befolkningen, bor i sentrum av landet, mens nesten 60% av den arabiske befolkningen bor i nord. I 2015 økte folketallet i Israels hovedstad Jerusalem med rundt 2.3%.

7 comments to 74,8% av Israels befolkning er jøder

 • I Norge så bør kun barn av den opprinnelige befolkningen få barnetrygd. Asylsøkere og flyktninger bør ikke få utbetalt barnetrygd.Heller ikke barn av arbeidsinnvandrere bør få utbetalt norske trygdeytelser.

  • Anonym

   Et lite spørsmål til JAN P SIMONSEN

   Har dine muslimske venner fra Palestina rett til å oppholde seg i Israel og bruke Israelske sykehus? Og hvorfor mener du at de skal ha rett til det? Vil du utslette jøder?

   • Anonym: Jøder blir ikke utslettet av at innbyggerne i Øst Jerusalem mottar helseforsikring
    Israel har annektert Øst Jerusalem, med andre ord gjort hele byen til en del av staten Israel. Det har jeg støttet hundre prosent. Det vil ta for mye plass å liste opp alle argumentene for det i en kort kommentar. Uansett: Jeg har sågar fått en æresbevisning utlevert til meg av Benjamin Netanyahu under en tilstelning i Jerusalems rådhus, og blitt utnevnt som «vokter av Jerusalem» takket være min støtte til annekteringen av Jerusalem og forslag om å flytte den norske ambassaden dit.
    Men når man annekterer et område følger det med forpliktelser overfor de menneskene som bor der. Israel har derfor valgt å gi innbyggerne i Øst Jerusalem og palestinere som bor på utsiden av sikkerhetsgjerdet, men har tilknytning til Jerusalem gjennom eksempelvis å drive egne butikker der, et ID-kort. Dette kortet gir rett til helseforsikring og barnetrygd, blant annet. Det er ganske naturlig og en politikk som jeg støtter. Ganske enkelt fordi man er nødt til å gi innbyggerne i hele Jerusalem en del rettigheter uavhengig av om de er jøder eller arabere. De kan også få Israelsk statsborgerskap, men da må visse kriterier være oppfylt.

 • Vidar

  74,8% jøder og 4,4% «ikke-arabiske» kristne – eller «folk av andre religioner»…? Men hvor mange er messianske (altså kristne) JØDER – og hvor mange bosatt i Israel er MUSLIMER? Jeg mener, 74,8 pluss 4,4 er jo bare 79,2, og da gjenstår 80,8%…, muslimer??

  • Vidar: De resterende 20,8 prosentene (mente du vel) er nok muslimer. Antallet palestinere bosatt i Israel har holdt seg jevnt rundt 20 prosent de siste årene. Tilnærmet alle av disse er muslimer, altså rundt hver femte israeler. «Folk av andre religioner» innbefatter nok hovedsakelig bahai-er. Haifa er verdens «bahai-hovedstad».

 • Vidar

  Der skreiv jeg HELDIGVIS feil, ja 😉 Men over 20% er sannelig ille nok – i et land som er etablert for JØDER! Veit du hva – eller OM – israelske myndigheter overhode har noen strategi for å få redusert dette tallet? Slik JEG oppfatter det, er opinionen MER negativ overfor kristendommen og det minimale antall kristne i Israel, enn den er overfor islam og muslimer! Til tross for at det vel aldri i historien har forekommet ett enda terrorangrep fra noen KRISTNE i Israel…? 😉

  • Vidar: Det har vært forslag fra et israelsk parti om at en fredsavtale om en to statsløsning bør innebefatte bytte av landområder slik at enkelte arabiske landsbyer i Israel blir en del av den nye palestinske staten, mens enkelte jødiske bosettinger rundt Jerusalem havner i Israel. Dessuten forsøker man å ha en restriktiv holdning til familiegjenforening for å forhindre en økning av arabere (muslimer) ved ar israelske palestinere gifter seg med palestinere som i dag er bosatt på Vestbredden. Man har tidvis også forsøkt å være restriktiv med regelverket for å innvilge ID-kort til palestinere med tilknytning til Jerusalem, og fratatt ID-kort dersom man mener at palestinerne ikke lengre har tilknytning til byen, blant annet ved at de har bosatt seg på andre siden av sikkerhetsgjerdet. I tillegg ser man det som positivt at jødene i fjor, for første gang, gjennomsnittlig fikk like mange barn som de israelske araberne (muslimene). Men alt i alt er den sannsynlige utviklingen at antall muslimer bosatt i Israel som israelske statsborgere, med stemmerett og alle andre borgerlige rettigheter, vil holde seg stabilt i overkant av 20 prosent de neste årene.

Legg inn en kommentar