Søk

Kategorier

november 2016
M T O T F L S
« okt   des »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Godt at mediene fokuserer på enkeltsaker

barnevernet2Barnevernet kritiserer ofte media for å fokusere på enkeltsaker. Det er den sakkyndige psykologen Judith van der Weele uenig i. «De endringene som har kommet i barnevernet, har kommet nettopp fordi media tar tak i enkeltsaker. Media sørger for en kvalitetssikring som systemet selv ikke har sørget for», sier Judith van der Weele til Romerikes Blad. Hun går i samme intervju i rette med den lettvinte bruken av akkuttplasseringer.

«Barnevernet har i de fleste tilfeller tid til å sjekke ut sakene før de akuttplasserer barn», mener hun. «Akuttplassering er en potensielt traumatiserende hendelse, og man må veie opp effekten av å beskytte barnet mot at man kan skade det. Når et barn allerede sliter, er sannsynligheten stor for at det blir skadet ytterligere gjennom en slik plassering», legger hun til. Mange advokater som har satt seg inn i sike saker vil være enig med psykologen om det.

Judith van der Weele har blant annet jobbet i Stiftelsen Alternativ til vold med ansvar for å utvikle et psykologtilbud ved Oslo krisesenter og hatt ansvar for et prosjekt for å styrke den kliniske kompetansen i arbeidet med familievoldssaker hos etniske minoriteter.

Hun mener ulike barnevern har ulike terskler for akuttplassering i saker med mistanke om vold. «Det er viktig at barn ikke lever med grov vold, samtidig som det er viktig å skille mellom lettere vold uten fysiske skader og grov, livstruende vold. Jeg får alltid kjeft når jeg sier dette, men det er sånn at selv om all vold er ulovlig, er ikke all vold nødvendigvis skadelig i et slikt omfang at man bør akuttplassere», sier van der Weele til Romerikes Blad.

Hun understreker overfor Akershus-avisen at det er viktig å ta barn på alvor – men at det ikke alltid er ensbetydende med å tro på barnet. «Barn kan også lyve, de kan misforstås og det kan være ulike grunner til at de sier det de sier. Jeg tror vi må mer over til politiets nøkterne holdning; det kan bli for mye følelser og synsing i akuttsaker. Og i stedet for å jobbe for å få bekreftet sin egen hypotese, må barnevernet ha flere hypoteser, evne å skifte spor og lete etter andre mulige forklaringer på at barn snakker om vold», sier hun til avisen.

Judith van der Weele mener også at barnevernet må ha et system for å lære av feil. «Det sier seg selv at man vil gjøre feil å så kompliserte saker som dette, men de må ha noen tanker om hvordan de skal håndtere svikt. Og de bør be om unnskyldning når de gjør feil. Jeg har enda ikke opplevd et barnevern som sier unnskyld til barn og foreldre», sier hun.

«Vi snakker ofte om engasjerte medarbeidere som ikke har fått den nødvendige opplæringen. Det er lett å skyve grasrota foran seg, mens de overordnede selv har forsømt seg. Svakhetene vi ser i dag er et resultat av strukturelle problemer i overordnede systemer», sier van der Weele til Romerikes Bad.

4 comments to Godt at mediene fokuserer på enkeltsaker

 • T.O.Glas

  Alle offentlige vedtak mm., består av en stor mengde «enkeltsaker».
  Dersom man ikke tar opp «enkeltsaker», kommer man INGEN VEI.
  At man «ikke kan kommentere enkeltsaker», er som regel letteste ut-vei for å unngå å svare på «vanskelige spørsmål».

 • Vidar Haugen

  «Barnevernet» tåler ikke at fokus settes på DEM! (Forsåvidt fullt forståelig… 😉 ) Alt prat om «enkeltsaker» og «taushetsplikt» og «personvern» er bare floskler og løgn for å slippe å måtte svare på ubehagelige spørsmål og kritikk!

 • Anonym

  Akuttplasseringer er svært skadelig.

  I saker som fører til varig omsorgsovertakelse, vil barns skader og funksjonstap etter akuttplassering kunne bli maskert og forklart som grunnlag og «bevis for» at akuttplassering var nødvendig og riktig i utgangspunktet.

  En livsfarlig praksis for de som blir rammet av «hjelpen».

  De svært alvorlige skadene barnevernsbarn lider under, blir av barnevernet ofte presentert som argument for at «barnevernet burde ha grepet inn tidligere».

  Mens det i virkelighetens verden er slik at om barnevernet hadde unngått akuttplassering/omsorgsovertakelse, ville også medfølgende psykiske traumer og funksjonstap hos barn ha vært unngått.

  Om barn og foreldres rettssikkerhet skal tas på alvor, må det finnes kontrollinstanser som kan stoppe urettmessige omsorgsovertakelser før iverkssettelse, slik at barn og foreldre får beskyttelse mot unødvendige skader og belastninger.

  Et minstemål kunne her ha vært at barnevernet måtte få godkjennelse fra jurist/dommer før akuttplassering, på linje med kravene til skjellig grunn til mistanke før f.eks. husransakelse i forbindelse med mistanke om kriminelle aktiviteter.

  Dessverre har ikke barn og foreldres rett til å unngå unødvendige skader og belastninger, tilsvarende rettsbeskyttelse som mistenkte kriminelle har.

Legg inn en kommentar