Søk

Kategorier

november 2016
M T O T F L S
« okt   des »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Kristne forfølges i okkuperte Øst Turkistan

kristne-kinaKristendomsforfølgelsene fortsetter i det okkuperte Øst Turkistan, som i dag utgjør den kinesiske provinsen Xinjiang, der den uiguriske minoriteten kjemper for økt selvstyre og demokrati. Et kristent kinesisk par ble i slutten av oktober arrestert av myndighetene for å ha oppbevart et kors i deres hjem. Også en kvinne som besøkte paret ble arrestert, skriver Christian Today.

Det arresterte paret som pleide å ha besøk av andre kristne i deres hjem for felles andakter, og ble derfor også anklaget for å drive en ulovlig kirke.

Den kinesiske regjeringen har blitt stadig mer fiendtlig mot kristne, skriver Christian Today. For noen måneder tilbake ble to kvinner anholdt av politiet i samme region, anklaget for indoktrinering av mindreårige med religiøse og overtroiske forestillinger. En leder for organisasjonen Open Doors, som overvåker kristendomsforfølgelser i ulike land, sier til avisen av Kina ser på kristendom og den raske veksten som en «trussel mot nasjonal enhet.»

Samtidig med arrestasjonen av det kristne ekteparet startet en rettssak som involverte fem kristne, også i det okkuperte Øst Turkistan.  Hovedpersonen, med navn Yang, ble tatt i varetekt 5.mars i forbindelse med et møte med ledere fra flere husmenigheter. Neste dag ble fire andre kristne ledere arrestert anklaget for «å samle en folkemengde og å forstyrre den offentlige orden.» De er også anklaget for ulovlig å ha lest høyst fra Bibelen.

Forfølgelsen av kristne og sterke restriksjoner på all religiøs virksomhet er ikke nytt i det okkuperte Øst Turkistan. Både kristne og muslimer blir undertrykt og undertrykkelsen rammer både kinesere og uigurer.

I begynnelsen av juli 2012 ble eksempelvis syv lærere i provinsen arrestert og avhørt, og rundt 70 barneskolebarn ble også avhørt etter at myndighetene slo ned på en kristen sommerleir ifølge Radio Free Asia. «Politiet raidet en søndagsskole i en husmenighet og tok med 70 barn er deres lærere for avhør. De syv kvinnelige lærerne ble innelåst i et lokalt internettsenter», skrev ChinaAid på organisasjonens hjemmeside. Sommerleiren ble avholdt i Øst Turkistans hovedstad Urumqi.

Også måneden før gikk sikkerhetspolitiet til angrep på kirkelige forsamling i et privat hjem. Da ble hjemmet til en pastor ved navn Zhong Shuguang i Shatian distriktet i Øst Turkistan angrepet. Politiet konfiskerte flere av pastoren eiendeler. En kristen pastor fra Øst Turkistan ble i oktober 2009 dømt til 15 års fengsel av en domstol i Kashgar anklaget for å ha lekket statshemmeligheter til en fremmed organisasjon. Han hadde kritisert undertrykkelsen av uigurene i samtaler med besøkende kristne fra USA, skrev Compass Direct News.

Pastor Alimjan Ymit g hans kone Gulnur var ledere for en uigurisk kirke før de ble arrestert i januar 2008. Den opprinnelige anklagen mot Alimjan gikk ut på at han hadde ”fremmet separatisme”, en vanlig anklage mot uiguriske opposisjonelle og menneskerettighetsforkjempere, samt at han hadde ”lekket statshemmeligheter”, som også er en vanlig anklage mot personer som forsøker å få støtte i vesten for deres kamp mot undertrykkelsen av menneskerettighetene i Øst Turkistan eller Kina.

Pastorens ble funnet skyldig i å ha pratet med amerikanerne om uigurenes situasjon og dermed i å ha lekket statshemmeligheter, og han ble dømt til 15 års fengsel, en dom som 16.mars i 2010 ble oppretthold av ankeinstansen, som er provinsens høyesterett.

Samme år, 2010, offentliggjorde de kinesiske myndighetene nye retningslinjer for religionsutøvelse i det okkuperte Øst Turkistan.

Etter disse reglene må alle religiøse grupper registrere seg hos det lokale kontoret til ”Departementet for religiøse saker”, tillate månedlige inspeksjoner av sine religiøse steder, ha spesielle møter med representanter for myndighetene, og få forhåndstillatelse til alle religiøse handlinger.

”Før landsbymedlemmer samles til religiøse møter skal ”Departementet for religiøse saker” se gjennom innholdet i de tekstene som skal fremføres. En informasjonsoffiser for religiøse aktiviteter vil godkjenne innholdet i tekstene og må bli fortalt den nøyaktige situasjonen der teksten er tenkt brukt i forbindelse med det religiøse møtet,” het det blant annet i reglene.

Det understrekes i regelverket at religiøse ledere har strengt forbud mot å bruke ikke godkjente tekster, og at ingen personer må utføre religiøse aktiviteter utenfor de forhåndsgodkjente religiøse stedene. Regelverket forbyr også alle medlemmer og tillitsmenn i kommunistpartiet å ta del i religiøse møter.

vertsfamiliene, omringet hjemmene deres, gjorde ransakelser og beslagla datamaskiner og prosjektorer. Vertsfamiliene ble arrestert og holdt fengslet til neste dag, ifølge China Aid.

En dokumentar om kristendomsforfølgelser i Kina:

1 comment to Kristne forfølges i okkuperte Øst Turkistan

  • Vidar Haugen

    Ganske bemerkelsesverdig at land som er medlem i FN – og dermed også har underskrevet menneskeretighetskonvensjonen -. bryter lover om bl.a. trosfrihet, uten at det overhode reageres!
    Hvorfor fremmes det ikke resolulsjonsforslag MOT Kina – i FN?
    Hvorfor oppfordres det ikke til boikott at KINESISKE varer…?

Legg inn en kommentar