Søk

Kategorier

november 2016
M T O T F L S
« okt   des »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Israels legitimitet som stat

alan-dershowitzDa staten Israel ble grunnlagt i 1948 var det etter et godkjennelsesvedtak i FN. Og etter et klart løfte fra den britiske regjeringen som styrte Palestina som mandatområde for Folkeforbundet, og i 1917 bekjentgjorde at jødene skulle få en egen stat i området, gjennom den såkalte Balfourdeklarasjonen. Israel har derfor større legitimitet som en egen stat enn noe annet land i verden.

Likevel er det fremdeles folk som forsøker å undergrave Israels legitimitet som stat. Hvorfor. Spørsmålet kommenteres her av en av verdens fremste jurister, professor Alan Dershowitz

16 comments to Israels legitimitet som stat

 • Det er greit å formidle Israel vennlige nyheter.
  Men jeg kan ikke se at Israel har noen større legitimitet som egen stat/land ,enn hva foreksempel Norge har.
  Når man kommer med slike påstander,så vitner det om desperate metoder får og fremheve Israel sin legitimitet.
  Jeg vil gjerne vite,hva som gjør at andre ikke har så stor legitimitet som Israel har.
  ???

 • Vidar Haugen

  Sionistisk propaganda! Staten Israel blei PROKLAMERT – av sionistiske TERRORISTER – FØR FN rakk å vedta noen opprettelse…
  Sionistene har i snart 70 år fortvilt forsøkt å «pynte på» historien, for å øke legitimiteten til denne staten. Som i alle de åra den har eksistert, har vært avhengig av massiv støtte (både militært og økonomisk) fra «verdenssamfunnet» – spesielt fra USA – og dessuten vært basert på militær maktbruk overfor samtlige av sine naboland! Og fortsatt – etter altså snart 70 år – er grensene uklare, forholdet til de som bodde i landet før sionistene tok det, er på ingen måte løst, og drømmen om FRED er visst like langt unna i dag som i 1948.
  Og mye takket være nettopp staten Israel og dens politikk, er «jødehat» og antisemittisme» på full fart oppover over heile verden!
  Det jødiske folket hadde fortjent bedre enn det sionismen har skapt etter 2. verdenskrig!

  • Vidar_ Du tar feil når du skriver «Staten Israel blei PROKLAMERT – av sionistiske TERRORISTER – FØR FN rakk å vedta noen opprettelse…» Vedtaket i FN om delingsplanen og opprettelsen av en jødiske stat ble gjort høsten 1947, mens Israel ble proklamert som egen stat 14.mai 1948. Altså etter FNs vedtak. Og ikke av «terrorister», men av David Ben Gurion. Du er den første jeg har lest som har stemplet han som terrorist.

   • Tusenkunstner

    Israel har rett til å eksistere selvsagt, akkurat som alle andre land. Skulle bare mangle. Men hvorfor mener denne professoren at Israel har større legitimitet som nasjon enn andre land? Om det er Israel, Norge, Burkina Faso, Vatikanstaten eller Marshalløyene så er vel det det samme. En selvstendig stat er en selvstendig stat.

   • Radikalisert liberalist (folkemorder)

    «Du er den første jeg har lest som har stemplet han som terrorist.»

    Da har du ikke lest mange utenlandske aviser, eller hørt nasjonale nyhetsformidlere i andre land. Blant annet BBC som er stappfullt av jødehatere som kaller seg Israel-kritikere. Det er ikke lenge siden jeg hørte David Ben Gurion omtalt som polskfødt sionistisk terrorist.

 • Anonym

  Som eier av bloggen er det fint at Jan setter opp temaer som er vært å diskutere. Dette innlegget angående Israel er satt på spissen. » Israel har derfor større legitimitet som en egen stat enn noe annet land i verden.». Det er selvfølgelig bare sprøyt, men morsomt. Israel har rett på en egen stat. Det er er i seg selv en påstand som kan diskuteres.
  Det er ikke noen retts kjennelse som avgjør hvem eier land, annet enn de mennesker som bor der. Har Nordmenn, hvem det nu er, bodd i et området i flere tusener av år fra de tider hvor det ikke var opp trekte grenser, men nomade samfunn, Da blir det vanskelig at en så kalt rettsavgjørelse i en syntetisk rett skal avgjøre noe annet enn at de som bor der er de rettmessige eiere eller brukere av området. Det er i de siste 1000 år blitt mer og mer brukt eiendomsgrenser. Israelere er kun en betegnelse på mennesker som bor innenfor et avgrenset område kalt land. Hva er Israelere annet enn de som bor der. Vi som er så gamle at vi vet at innenfor staten Israel bor det masser av innflyttere fra Hele verden. Disse har i stort monn kommet fordi de har en felles religion, og med rette ment at de vil ha det bedre ved å samle seg i ett område. Disse er ikke mere Israelere en de Araberne som har og fortsatt bor der.
  Forskjellen er kun religion og tradisjoner. Det er et uangripelig fakta at ved den enorme innvandringen av mennesker med både kapital og intellekt, så blir det stor utvikling av den svært positive slaget.
  Har staten Israel mye svin på skogen for å danne denne staten, på annen manns grunn. Ja det er helt klart, men vi skal være svært glade for at vi ikke vet så mye om det.
  Avslutningsvis så blir ikke den advokaten sine uttalelser mere vært enn hva som er prisen på makulert papir.
  Jeg er iallefall glad for at vi har staten Israel som en buffer mot de som ikke klarer å utvikle seg i den retningen som jeg ønsker. Jeg er ikke sikker på hva som er den riktige retning. Jeg ler av slike elendige analyser av hva er grunnen til at en stat har sin berettigelse.

 • Geir Håkon Sundelin

  En grei og faktabasert fremstilling av staten Israels tilblivelse og legitimitet. Jeg må bare få legge til seieren i borgerkrigen som muslimene startet dagen etter delingsforslaget i 1947. Skal man behandle jødene likt , og det skal man jo, så er denne seieren grunnlag godt nok for staten Israel. Verdenssamfunnet har godtatt seierherrene i utallige borgerkrigers statsdannelser uten å mukke. (cuba,sovjet osv.)

  Palestinaaraberne fikk sin egen stat i 1926. Transjordan utgjorde 77% av mandate Palestine. De takket nei til enda en stat i 1947 og totalt 88% av territoriet. De startet en borgerkrig og gamblet på 100%, men tapte.

  • Vidar Haugen

   Enda mer sionistisk historie-revisjonisme! Palestina-araberne har aldri «takket nei» til noen stat, men araberlanda som sådan nekta å akseptere opprettelsen av staten ISRAEL – på arabisk jord. Det er noe ganske anna!

 • Geir Håkon Sundelin

  Vidar, du er inne på årsaken til at araberne i palestina sa nei til en jødisk stat i området og startet det som betegnes som the Palestine civil war 1947/48. Dette var altså før Israel var opprettet.

  At de anser det som arabisk jord og en del av ummaen kan ikke ha noen betydning for jødenes rett til å opprette Israel. Jødene hadde medhold i det internasjonale samfunnet og de vant en borgerkrig og en forsvarskrig.

  Vider synes det helt klart at motstanden mot Israel, blandt muslimene, i stor grad baserer seg på religiøse dogmer og nazistiske konspirasjonsteorier . Ismael Hanyieh ( Hamas) har uttalt at konflikten med Israel ikke dreier seg om land, men er av religiøs art. Ja hvordan skulle han kunne benekte det all den tid det også står i Hamas sharteret. Jeg har absolutt ingen sympati med et folk og en religion som har programfestet utslettelse av jøder og deres eneste stat.

 • Geir Håkon Sundelin

  Anonym 18,32- Du har tydeligvis lest Hamas sharteret.

  Ellers synes du å forfekte 2 fasstlåste og vedtatte sannheter om Israel blandt palestinasympatisører, nemlig at jødene har returnert etter 2000 års fravær og har stjålet arabernes land.

  Ottomanerne hadde selvfølgelig folketellinger i syd syria for å kunne skattlegge og skrive ut rekrutter til hæren. I 1865 var det 15000 inbyggere i Jerusalem(nei det var ikke flere)og av dem var det 8000 jøder.
  Innvandrerne som begynte å komme fra 1880 og utover kjøpte i stor grad ørken som ingen andre ville ha. Stormuftien av Jerusalem la i
  1920 årene ned forbud mot salg av eiendom til jøder, med det resultat at eiendomsprisene stupte. Så kjøpte han opp små billige parseller og slo dem sammen. Senere solgte han dem selv til jøder . Altså money talks and bullshit walks.

  Selvfølgelig etterlot de arabiske flyktningene etter borgerkrigen og den påfølgende krigen i 1948 eiendommer, som ble overtatt av jøder.
  Dette fenomenet er ikke enestående for Israel. Selv i Norge skal det være uoppgjorte forhold angående eiendommer de 3000 deporterte jødene etterlot seg under 2 verdenskrig. Andre eksempler er utallige.
  Hva med eiendommer de 800 000 jødene som måtte flykte fra araberstatene til Israel i 1948 måtte etterlate? Etterkommere av disse utgjør forresten nesten 4 mil av Israels befolkning.

  I debatten om Israel ynder enkelte og trekke frem dagens jøders røtter og de er askenasi og de er ditt og datt. Alt i et forsøk på å delegitimere jødene i Israel deres rett. Dette er etter min mening en avsporing som ikke har noen betydning. Om de følger den jødiske tro eller definerer seg som jøder eller Israelere, så holder det for meg.

 • Høyreekstrem?

  Problemet for palestinerne er at de befinner seg i hendene til et korrupt lederskap som beriker seg selv på å holde liv i en konflikt de vet er tapt.

  Den såkalte giverlandsgruppa bidrar vesentlig til å opprettholde et korrupt system som motvirker en fredelig løsning. Så lenge dette korrupte systemet mottar penger utenfra vil lederskapet holde sitt eget folk som gisler.

  Faktum er at ingen vil tjene mer på en fredelig løsning med Israel enn palestinerne. For å holde dette faktum skjult spiller lederskapet i PLO og Hamas kynisk på hatpropaganda mot jøder.

  Dersom araberne hadde erkjent realitetene i 1948 ville et samarbeid mellom jøder og arabere i fellesskap løftet hele området og i dag ville det blitt betegnet som en suksess for begge parter.

 • Vidar Haugen

  Og hadde såkalte «Palestina-venner» og medlemmene i «giverlands-gruppen» virkelig hatt fokus på hva som tjente det palestinske FOLKET best, hadde de selvsagt totalt «boikotta» de gjennomkorrupte, muslimske lederne, og sentralisert all hjelp og støtte via mer demokratiske, «siviliserte» representanter for palestinerne. For de finnes! I det minste FANTES de…
  Alt for mange «Palestina-organisasjoner» er blitt et redskap for muslimske aktivister, og tjener IKKE det palestinske folket… Det burde ikke-muslimske sympatisører utafor Midt-Østen kunne se – og ta konsekvensen av!

  • Høyreekstrem?

   Helt riktig Haugen. Virkeligheten er at de som hevder seg å være palestinernes venner, er deres verste fiender, som har gjort denne konflikten til politikk på hjemmebane.

 • Vidar Haugen

  ISLAM er palestinernes verste fiende!

Legg inn en kommentar