Søk

Kategorier

november 2016
M T O T F L S
« okt   des »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Kommunist-Kina: Bruker barn til å spionere på foreldre

rabiya_kadeer3-150x150Alle er kjent med Kinas undertrykkelse av Tibet. Mindre kjent er derimot den samme behandlingen av uigur-folket.  Uigurene skiller seg fra kinesere både i etnisitet og i religion, og bor hovedsakelig i det okkuperte Øst Turkistan. Til tross for at Rebiya Kadeer nettopp har blitt 70 år er det en sprek dame med en tydelig kampvilje, skriver Dagens journalist som har møtt Raftopris-vinneren og Nobel Pris-kandidaten under hennes nylige besøk i Bergen.

 Dagen møter under hennes besøk i Bergen. «Selv om samtalen går via tolk, snakker hun med et sterkt engasjement og det er tydelig at hun ønsker å fortelle verden hva hun har opplevd. Varmen hun utstråler står i sterk kontrast til utfordringene hun har møtt som følge av arbeidet hennes,» skriver avisen. Den samme varme utstrålingen merket også Frie Ytringers redaktør de gangene han traff Rebiya Kadeer.

Selv om hun og ektemannen bor i USA er resten av familien hennes fremdeles i Kina. Flere av de gjenværende har blitt møtt med forfølgelse, skriver Dagen. «Undertrykkelsen av mine familiemedlemmer, særlig mine barn, har vært stor. De har også­ mistet eiendommen sin», sier ­Kadeer. «Barnebarna mine kan ikke gifte seg på grunn av forbindelsen til meg. De er i 20-årene og klare for giftemål, men får ikke muligheten. Det er verre enn de økonomiske konsekvensene2.

Hun forteller til Dagen at hun ikke får reise tilbake til Øst-Turkestan og at familien heller ikke får forlate landet. I 2004 vant Kadeer Rafto-prisen. Da satt hun i fengsel for anklager om spionasje. Sammen med prisen fikk hun stor oppmerksomhet og støtte fra USA og Vesten, og allerede neste år ble hun sluppet ut og sendt til USA. Siden da har hun etablert et internasjonalt nettverk for uigurenes sak, skriver den kristne dagsavisen. «Før jeg begynte, fantes det ikke en samlet bevegelse for uigurene. Jeg samlet de forskjellige gruppene som var i eksil», sier Kadeer.

I dag er hun leder for paraplyorganisasjonen World Uyghur Congress (verdenskongressen for uigur-folket).

Selv om Kadeer fikk mye internasjonal oppmerksomhet og støtte i da hun satt fengslet i 2004, forteller hun til Dagen at hun ble skuffet over verdenssamfunnets støtte da hun kom ut. «Da jeg satt i fengsel og bodde i Øst-Turkestan, tenkte jeg at dersom jeg kom meg vekk fra Kina og kunne fortelle verden om hvordan uigur-folket ble behandlet, ville jeg ha full støtte fra verdenssamfunnet. Dette kom ikke,» sier hun.

Hun trekker frem uvisshet rundt saken som et stort problem. «Det er mange steder i verden hvor verdenssamfunnet er veldig klar over hva som skjer, som Palestina. Men det var ingen som var kjent med undertrykkelsen av uigur-folket. Kina lar ingen komme og se hvordan uigurene blir behandlet, skriver Dagen.

Kina har lenge hatt rykte for å drive en religionsundertrykkende politikk. Uigurene, som er muslimer, har fått merket dette i særlig stor grad, skriver Dagen. «Alle som vil gå i moskeen må registreres, men selvfølgelig blir du en mistenkt med en gang du registrer deg. Kvinner får ikke lov til å gå i moskeen. Det er ikke lov å be utenfor moskeer eller andre offentlig godkjente plasser. Kristne er underlagt liknende restriksjoner og blir også forfulgt.

«Myndighetene bruker barn til å spionere på foreldrene sine. De griper inn i det som er kjernen av uigursk kultur, nemlig familien. Mannen kan ikke stole på hustruen, og barna kan ikke stole på foreldrene,» forteller Kadeer.

5 comments to Kommunist-Kina: Bruker barn til å spionere på foreldre

 • Sarkastus

  Jeg takker og bukker for at Simonsen etter lengre tids slapp innsats på dette området igjen beriker oss lesere av Frie Sutringer med en artikkel om uigurene og deres vidgjetne leder med slik varm utstråling at hun vant Rafto-prisen på et for henne fengslende tidspunkt. Vi er mange lesere som har lidd uhorvelig meget i fravær av nytt og spennende stoff om de uforlignelige uigurene, disse enestående fredsommelige og godhjertede tilhengerne av en religion som gjør alle andre aggressive og blodtørstige overfor «vantro hunder, aper og griser».

  • Sarkastus: Jo da, forstår sarkasmen. Men vil bare påpeke at det ikke akkurat er slik at alle muslimer er aggressive mot oss kristne. Det vet jeg jo av egen erfaring. Jeg bor tross alt et par måneder i året blant muslimer i Israel og på Vestbredden, og de opptrer så langt ifra aggressivt. Tvert imot er de veldig omsorgsfulle og gjestfrie, og bryr seg lite om at jeg er kristen og ikke muslim.

 • Vidar Haugen

  Ikke alle muslimer er verken terrorister, barneskjendere, kone-bankere, voldtektsforbrytere – eller kristen-hatere! Det er sågar noen som ikke engang hater JØDER! 😉 Jeg har selv sågar prata med muslimer i Tel-Aviv og i Betlehem, som ikke har hata verken jøder eller kristne. Men ok, det var KRISTNE ex-muslimer…
  Men saken er at mens ISLAM er en djevelsk og ond ideologi, er MUSLIMER faktisk våre medmennesker! Som KAN være veldig influert av sin muslimske kultur og religion, men som også kan være helt normale, ok folk! De aller, aller færreste muslimer har noen gang lest koranen! Eller har særlig kjennskap til verken sharia-lover eller Muhammeds liv og virke. Dermed er de heller ikke opplærte, ja inndoktrinerte, til å HATE, eller til å tro at ondskap og terror er både helt ok og en muslimsk dyd og plikt!
  La oss for all del gjøre alt vi kan for å bekjempe ISLAM – men la oss ikke bevege oss ned på samme nivå som religiøse terrorister, og betrakte og behandle alle MUSLIMER som onde fiender!

  • Veldig bra skrevet, Vidar. Jeg har samme erfaring som deg. Her tenker vi dessuten helt likt. «Muslimene er islams første ofre, sa Tommy Robinson en gang.