Søk

Kategorier

desember 2016
M T O T F L S
« nov   jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Jerusalem Post: En positiv endring i forholdet mellom Israel og Norge

ambassador-israelPresident i Norsk-Israelsk Handelskammer Willy David Ekre sier til Jerusalem Post at han oppdaget sin lidenskap for Israel på en 1978 tur til landet da han «fant sine jødiske røtter.» Avisen har også snakket med Magnar Hellesøy, administrerende direktør i Hauge Shipping og olje, som håper å fremme sin virksomhet i Israel.

Som pastor søker Hellesøy næringssamarbeid med Israel delvis på grunn av religiøs overbevisning. Han mener at bånd med Israel er et moralsk imperativ.

Jerusalem Post har hatt en journalist på besøk i Norge for å skrive om de positive endringene i forbindelsene mellom de to land, og konkluderer med at religiøs tilhørighet kombinert med økonomi er viktige faktorer i det stadig bedre forholdet mellom de to land. Avisen mener at det er i ferd med å skje en forskyvning i forholdet mellom Israel og Norge, der fokuset ikke lengre er ensporet på den israelsk-palestinske konflikten, men der interessefeltet er blitt viere og mer rettet mot å bygge opp partnerskap innen næringsliv, høyteknologi og innovasjon.

Det blir bekreftet av den norske ambassadøren i Israel, Jon Hanssen-Bauer (på bildet sammen med Israels president). Han sier til Jerusalem Post at den nåværende norske regjeringen ønsker å ha «en mye bredere horisont» når det gjelder Israel. «Med den nåværende regjeringen prøver vi å bygge opp handel og bilaterale relasjoner. Vi er aktive i fredsprosessen, vi jobber sammen med Israel på det, men vi prøver også ha en mye bredere horisont, «sa han under et møte med en delegasjon av journalister i oktober.

I en egen uttalelse til Jerusalem Post sier ambassadør Hanssen-Bauer at den norske ambassaden har prioritert forskning, utvikling og vitenskapelig samarbeid med Israel og «samarbeid i energisektoren, samt samarbeid om teknologi og innovasjon.» Som en del av den norske ambassadens innsats for å bygge dypere bånd med Israel og den israelske offentligheten sponset ambassaden en delegasjon av israelske medier til Oslo, der formålet med besøket inkluderte deltakelse under 2016 Oslo Innovation Week, diskusjoner rundt israelsk-norske relasjoner, og å lære om Norges olje- og teknologinæringer samt Norges statlige investeringsfond.

Under 2016 Oslo Innovation Week i oktober deltok flere fremtredende israelske foredragsholdere. «Vi føler oss som en populær gutt i klassen,» sa Dan Poraz, nestleder ved den israelske ambassaden i Norge, ifølge Jerusalem Post. «På den viktigste hendelsen i Norge for andre år på rad har vi svært fremtredende israelske foredragsholdere som innledere,» la han til.

Jerusalem Post trekker frem valgresultatet fra 2013 som en årsak til at det nå fra norsk side legges større vekt på det næringspolitiske samarbeidet med Israel. «Høyre er mer business minded (enn Arbeiderpartiet) og de sa de ville være mer balansert når det kommer til den israelsk-palestinske konflikten,» sier Marte Heian-Engdal, seniorforsker ved Institutt for fredsforskning i Oslo til den israelske avisen. Og hun forteller også at Fremskrittspartiet er det mest Israel-vennlige partiet i Norge.

Direktør ved det norske utenriksdepartementet, Petter Ølberg, sier til Jerusalem Post at norske myndigheter har gitt klare direktiver om at konsulatet og ambassaden i Israel og ellers, skal rette mer oppmerksomhet mot kommersielle aktiviteter og hjelpe norsk næringsliv.

Spurt om dette betydde et skifte bort fra politisk virksomhet for norske ambassader svarer Ølberg at det vil tvinge ansatte til å omprioritere. «Departementet har vært svært tydelig på at det å jobbe med næringslivet er på toppen av listen. Så hvis de ikke gjør det er det ikke et bidrag til deres karrierer » sier han. Jerusalem Post har fått med seg den store delegasjonen som Norsk-Israelsk Handelskammer stilte opp med under DLD Tel Aviv Innovasjon Festival i september, og at det ble undertegnet en samarbeidsavtale mellom Oslo International Hub og Impact Hub Tel Aviv. Avtalen tar sikte på å fremme samarbeid, investeringer og kunnskapsutveksling mellom start-ups i de to landene, skriver Jerusalem Post.

 

4 comments to Jerusalem Post: En positiv endring i forholdet mellom Israel og Norge

 • DenHoeyereAandeligeLosje Israelvenn)

  Masse tullepreik i den artikkelen der.

  Den norske staten er mest interessert i aa foreta investeringer i Israel hvis det er investeringer som kan utnytte Israel til fordel for norsk gevinst.

  Norge er et egoland som gir null og noks av det norske oljefondet til Israel.

 • Vidar Haugen

  SELVSAGT er den norske staten kun interessert i handel og investeringer som kan være gunstig for NORGE! Og like SELVSAGT skal da ikke NORGE forære noe av oljefondet til ISRAEL!!

  • Vidar: Grei påpekning. Handelsforbindelser dreier seg om økonomi, ikke om veldedighet. Når Norge øker handelen med Israel er det fordi israelske og norske firmaer gjensidig ser seg tjent med det.. Og når oljefondet investerer i enkelte israelske selskap, slik som Israels største bank, er det fordi oljefondet leter etter gode pengeplasseringer, spredt over hele jordkloden, i sikre og gode selskap, der de kan få god avkastning på aksjene. Det er en investering og ingen gave eller noen form for økonomisk bistand.

 • Anonym

  «religiøs tilhørighet» hva behager?