Søk

Kategorier

desember 2016
M T O T F L S
« nov   jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Blant verdens sterkeste militærmakter

ubatLille Israel med bare drøye 8 millioner innbyggere er rangert som verdens 11. største militærmakt. Norge kommer langt bak som nummer 33. Sverige rager høyere enn Norge, på en 24. plass. Som ventet toppes listen av USA, Russland og Kina. Israel regnes for å være en sterkere militærmakt enn både Iran og Saudi Arabia. Det viser den internasjonale makt-indeksen Global Firepower 2016. Landene foran Israel utenom de tre nevnte er fra topp og bakover India, Storbritannia, Frankrike, Sør Korea, Tyskland og Japan.

Global Firepower 2016 er utformet ved hjelp av over 50 faktorer. Listen består av en balansert samling av 126 avanserte og mindre utviklede land, basert på faktorer som geografisk plassering, stabile naturressurser, styrkearsenal, og landenes økonomiske helse. Det må bemerkes at kjernefysisk kapasitet og dagens politiske / militære ledelse ikke er tatt hensyn til. Dessuten er land som ikke har sjøtilgang ikke straffet for ikke å ha en stående marine.

12 comments to Blant verdens sterkeste militærmakter

 • Interessant!
  Hvilket land er på 10.-plass etter de ni du nevner som sterkere enn Israel?

 • Høyreekstrem?

  Denne listen er nok helt feil.

  I realiteten har Israel verdens sterkeste forsvar, fordi den militære kapasiteten er sterkt konsentrert om landets grenser. Israel er også en stormakt med strategiske våpen og jeg tror faktisk Israel kommer på tredje plass her, etter US og Russland. Israels militære makt er langt større enn Iran og Saudi-Arabia til sammen.

 • Vidar Haugen

  Tror denne lista er ganske mangelfull… At ikke land uten kystlinje er «straffa» for ikke å ha en stående marine, er et utsagn som jo bare er KOMISK! Jeg mener, hva skal nå et land uten kystlinje med en MARINE? (Og hvor skulle de nå forresten ha «parkert» denne marinen…? 😉 )
  Mer alvorlig er det at rapporten verken har tatt i betraktning dagens politiske/militære ledelse ELLER eventuell kjernefysisk kapasitet!
  Men den STØRSTE mangelen er nok at rapporten åpenbart heller ikke har tatt i betraktning en faktor som i krig etter krig har vist seg å være ENDA viktigere enn både teoretisk slagkraft og strategisk beliggenhet, nemlig FOLKETS FORSVARSVILJE!
  Og tar vi DET med i betraktning, vil nok ISRAEL rykke mange plasser oppover lista – mens jeg er redd USA vil rase mange plasser NED…
  Hva gjelder Norge, tror jeg neppe forsvarsviljen er spesielt stor – hvis vi kun skal forsvare DAGENS militær-politiske interesser… For hvilke nordmenn er interessert i å ofre alt for multikulturalisme og Stoltenbergs Russlands-aggresjon?

  • Den onde fe

   Vidar H.

   Hadde du lest Jan Simonsen sin artikkel så hadde du forstått hvilke kriterier som ligger til grunn for rangeringen. I artikkelen til Simonsen fremkommer det blant annet:

   «Dessuten er land som ikke har sjøtilgang ikke straffet for ikke å ha en stående marine. »

   «Global Firepower 2016 er utformet ved hjelp av over 50 faktorer. Listen består av en balansert samling av 126 avanserte og mindre utviklede land, basert på faktorer som geografisk plassering, stabile naturressurser, styrkearsenal, og landenes økonomiske helse. Det må bemerkes at kjernefysisk kapasitet og dagens politiske / militære ledelse ikke er tatt hensyn til. «

   • Vidar Haugen

    Nå opptrer du vel mer som en DUM enn som en OND fe… 😉
    For hadde du giddi LEST hva jeg skreiv, ville du se at jeg forholder meg nettopp til det som står i artikkelen – og kommenterer DET!

 • Tusenkunstner

  Det er jo ikke så verst å værra nummer treogtredve for ett lite land som Norge. Forøvrig vil jeg anta at Nord-Korea scorer høyt, men er utelatt med vilje. De bruker 60% av statsbudsjettet sitt på forsvaret.

  • Den onde fe

   Tusenkunstner.

   Hvorfor tror du Jan Simonsen har utelatt ditt favoritt land , Nord Korea?

   Er du på konspirasjonsteori kjøret ditt igjen?

   Kanskje never ikke Simonsen dette landet fordi det ikke er noe spesielt med den nord koreanske hæren? Kilden Simonsen viser til skriver dette om Nord Korea:

   «North Korea
   Ranked as 25 of 126»

   – Og lurer du på hvordan det står til med ditt andre favoritt land, Hviterussland , så er svaret slik:

   «Belarus Ranked as 49 of 126»

   Laos, Cuba og de andre favoritt land får du Google deg frem til selv.

  • Tusenkunstner: Hvorfor skulle jeg utelate Nord Korea med vilje. Denne artikkelen handler om hvilke land som har det beste forsvaret, og Nord Korea er jo ikke blant dem. Jeg ser at en annen kommentator ganske riktig skriver at Nord Korea er på 25.plass. Det sier ikke så lite om den håpløse situasjonen i dette brutale kommunistdiktaturet at landet bruker 60 prosent av sitt statsbudsjett på forsvaret (dersom du har rett) og likevel ikke kommer høyere opp på listen.

   • Tusenkunstner

    Til Jan Simonsen. Jeg siktet ikke til deg når jeg bemerket at Nord-Korea var utelatt. Jeg siktet til de som har snekret sammen denna lista her.

    • Tusenkunstner: De har da ikke utelatt noe land?? Men jeg refererte selvsagt ikke hele listen. Bare Topp 10. Og Nord Korea havner langt bak, til tross for at landet bruker enorme beløp og ressurser på militær oppbygging, mens befolkningen sulter.