Søk

Kategorier

januar 2017
M T O T F L S
« des    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arkiv


Blogglisten
Bloggurat

Jubeldag for samarbeid Norge-Israel

Etter mange års arbeid ble endelig intensjonsavtalen mellom Norge og Israel om forskning- og innovasjon underskrevet. Det skjedde i går, og avtalen ble signert i Jerusalem av den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu og den norske utenriksministeren Børge Brende, skriver Dagen. Børge Brende sier han er glad for å ha fått på plass avtalen. 

Israels Venner på Stortinget jubler over avtalen. «Dette er virkelig en gledens dag, en milepæl», sier Hans Fredrik Grøvan (KrF) til avisen. «Dette har vi jobbet for i veldig lang tid. Avtalen gir en signaleffekt til akademia og offentlige institusjoner, og gir et grønt lys for samarbeid som ikke er til å misforstå fra regjeringen», sier Jørund Rytman (Frp), som ved siden av å være en sentral person i Israels Venner på Stortinget også er medlem av styret handelskammer. Ambassaderåd Dan Poraz ved den israelske ambassaden i Oslo sier at han og ambassaden er veldig glade for at denne avtalen nå er signert etter ti år med forhandlinger. 

Børge Brende peker på at både Norge og Israel har ledende miljøer på flere områder av gjensidig interesse og derfor mye å tilby hverandre. «Denne intensjonserklæringen viser at vi ønsker ytterligere forskningssamarbeid og kunnskapsutveksling til felles nytte. Erklæringen er også et konkret uttrykk for regjeringen innsats for å styrke det bilaterale forholdet til Israel», sier utenriksministeren til Dagen. Begge land er med i Horisont 2020, EUs program for forskning og innovasjon, men det har altså vært et ønske om en direkte avtale mellom de to landene om samarbeid. Penger til felles prosjekter kan hentes hos Norges forskningsråd, EU-programmer som EUREKA og Horisont 2020, og israelske ordninger, opplyser Utenriksdepartementet til Dagen. 

«Jeg tror avtalen vil kunne bidra til å gi et mer nyansert og kunnskapsbasert bilde av Israel i den norske befolkningen», sier Siri Meling (H). Sammen med Rytman og Grøvan utgjør hun styret i Israels venner på Stortinget. Rytman forteller til avisen at de har vært i dialog med skiftende regjeringer de siste ti årene, og merket seg et skiftende tempo i framdriften for å få avtalen på plass. 

Ifølge Utenriksdepartementet er det uklart hvem som tok initiativ til avtalen, men at arbeidet med den begynte i 2006. Nåværende regjering har tatt opp igjen arbeidet med avtalen. «Det viser kanskje at det har noe å si hvilken regjering og stortingsflertall man har», sier han og Grøvan. «Vi har i ulike sammenhenger internt etterlyst fremdrift knyttet til denne avtalen», sier Meling. 

Grøvan mener at avtalen understreker avhengigheten de to landene imellom. «Vi har sett at handelen har økt kraftig de siste syv årene. Det er ingen steder der handelen har økt prosentvis så mye som mellom Norge og Israel», sier han.

På spørsmål fra Dagens journalist om hvorfor har avtalen tatt så lang tid, svarer ambassaderåd Poraz at han bare har vært i denne jobben i to år, men at det har vært juridiske problemer som lovavdelingene i utenriksdepartementene i begge land har jobbet med. «I starten var det snakk om å få til en bilateral avtale, men nå defineres den som intensjonsavtale. Det er på et annet nivå, men på det samme symbolske nivået» forklarer han. 

«Intensjonsavtalen går ut på å samarbeide mer innen forskning, utvikling og innovasjon, men sier lite konkret om hva det skal innebære. Dermed er ingen tema utelukket», sier Poraz. Han bekrefter overfor Dagen at det kan være aktuelt å samarbeide innenfor IT og industri og muligens forskning på sikkerhet og forebygging av terror. Selv håper han særlig at israelsk innovasjon og teknologi kan krysses med norsk ekspertise på olje og gass. «Vi mener at det her er et stort potensial for samarbeid», sier han. 

Grøvan trekker overfor Dagen fram et eksempel om at israelske selskaper har utviklet teknologi for selvstyrte biler. Han er likevel mest opptatt av at avtalen skaper nye relasjoner mellom Norge og Israel. «Dette gir nye muligheter til samarbeid og kan gi folk et nytt syn på Israel. Israel handler ikke bare om Palestinakonflikten, men er et demokratisk land og god gründer-nasjon», sier han. Poraz mener også at det er viktig å møtes og tenke sammen om noe som ikke har med konflikten å gjøre.  

«Avtalen vil aktivere motkrefter, samtidig har vi nå et formelt grunnlag for dem som vil lage gode prosjekter og dem som ser muligheten. Det blir en lavere terskel for å komme i gang og jeg tror det kan bli fruktbart», sier Grøvan.

1 comment to Jubeldag for samarbeid Norge-Israel

  • Trumpinoffice

    Sniken Børge Brende bør ikke slå seg på brystet her. Han er en lydig
    skjødehund for Hamas og all verdens skrullete, og fanatiske muslimer

Legg inn en kommentar