Forbrukslån kan være veldig bra

Det har de siste årene vært en ganske stort hysteri rundt forbrukslån og den stadig økende forbruksgjelden til det norske folk. Siv Jensen & Co satte inn nye regler for markedsføring i 2017, og det har nok blitt langt bedre. Det er i alle fall en midlere markedsføring, selv om det nok skulle vært satt inn flere tiltak på epostmarkedsføring.

Men et forbrukslån kan være veldig bra, og jeg forstår ikke at man har en tone som for mange tolkes at vi bør avskaffe lån uten sikkerhet. Det vil føre til en total ubalanse i økonomien, og heller enn å jevne ut forskjeller, ville det antageligvis gjøre forskjellen mye større.

Forbrukslån når man trenger det

Forbrukslån burde helt klart bestå, jeg kan ikke forstå at folk kan mene noe annet. Man kan låne uten sikkerhet når man trenger det, og betale tilbake månedlig. Det blir i utgangspunktet nøyaktig det samme som en avbetalingsavtale man gjør når man kjøper briller eller nytt hjemmekinoanlegg.

Man kan selvsagt også argumentere for at en ferietur fint kan finansieres med lån eller kredittkort. Noen ganger er det en liten tur ut som skal til for å få livet på plass igjen. Og noen ganger er man nødt til å låne penger for å få dette til.

På samme måte hender uforutsette ting man ikke kan kontrollere. Hjemmet har en helt unik evne til å ha en dominoeffekt når noe først ryker. Kanskje ryker både kjøleskapet, vaskemaskinen og komfyren samme uke. Har du ikke nok penger der og da, kan et godt alternativ være forbrukslån hvor du deretter kan betale tilbake i noen måneder. De aller fleste vil nok være enig i at det verdt å ta de effektive rentene i kostnad i denne situasjonen.

Man ønsker naturligvis ikke å betale mer enn man må, og det er mange forbrukslån på markedet. Det kan derfor være veldig lurt å sammenligne alle lån på markedet slik at man får det beste for nettopp sitt behov. Jeg anbefaler oversikten på https://www.norskkreditt.no/forbrukslån som viser nominell rente og renteeksempler.

Hvor jeg er helt enig

Jeg er imidlertid helt enig i at mange «misbruker» forbrukslån, og havner i den mye omtalte luksusfellen. Det er absolutt ingen tvil om at mange mennesker rett og slett har dårlig økonomisk sans og forståelse, og velger å ta opp lån for å spandere på gutta på byen. Disse tilfellene ønsker vi selvsagt ikke at det skal florere av.

Men mange av disse tilfellene blir løst ved at det nå skal utvikles et gjeldsregister. Med et gjeldsregister vil kreditor se hvor du har lån fra før, og dersom du har «tatt helt av» og søkt om både det ene og det andre forbrukslånet i inneværende år, vil du antagelig ikke få mer lån. Da er du nødt til å ta tak i situasjonen.

Status i dag er imidlertid en helt annen. Nå kan i utgangspunktet Ola og Kari Nordmann søke om så mange forbrukslån de bare ønsker i inneværende år, og bankene vil kun få innsyn i skattemeldingen for fjoråret. Altså risikerer man at «alle» banker utbetaler lån, og de mest utsatte vil havne på flere millioner kroner i forbruksgjeld. Gjeldsregister stopper disse ekstreme tilfellene.

Og når gjeldsregisteret stopper ekstremtilfellene, sitter man igjen med stort sett fornuftig bruk av forbrukslån. Stadig vil det naturligvis være ufornuftig bruk av penger, og det vil naturligvis også skje utbetalinger til personer som nok ikke er egnet til å ha forbruksgjeld. Men slik vil det alltid være når det kommer til mennesker og penger.